UČESNICI


ŽAK RUVIJE, pijanista (Francuska)

jacques_rouvierRodjen u muzičkoj familiji u Marseju, Žak Ruvije je učio kod Vlade Perlmutera, Pjera Sankana i Žan Iboa na Pariskom konzervatorijumu gde je diplomirao klavir i kamernu muziku, ali i harmoniju i dirigovanje. Usavršavao se kod Pjera Barbizea i Žan Fasine.

Laureat na više medjunarodnih takmičenja (Vioti, Maria Canals, Margarit Long), 1970.godine osniva trio Ruvije-Kantorov-Miler sa kojim koncertira širom sveta više od trideset godina.

Kao solista i kamerni muzičar nastupa na festivalima kao što su Prad, Spoleto, Kumo, Eks u Provansi, a kao jedan od najrenomiranijih pedagoga svoje generacije, pozivan je na majstorske kurseve po celom svetu.

Snimio je više od trideset diskova uključujući i celokupna dela Debisija i Ravela za koje je dobio francusku nagradu “Grand Prix du Disque“.

Redovan je član žirija na takmičenjima kao što su Čajkovski, Šopen, Margarit Long, Lids, Santander, Montreal, Dablin, Hamamatsu, Sendai, Seul, Ženeva…

Posle 35 godina predavanja na Pariskom konzervatorijumu, trenutno radi na UDK u Berlinu i na Mocarteumu u Salcburgu.


MATE BEKAVAC, klarinet, duduk (Slovenija)

Jedan od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu, unazad nekoliko godina beleži zapažene nastupe i u svojstvu dirigenta. Klarinet je počeo da uči u Ljubljani, kod prof. Franca Tržana (F. Trzan) i prof. Mate Brleka, dok je studije završio na Univerzitetu u Gracu, u klasi prof. Bele Kovača (B. Kovács), a master studije na salcburškom „Mocarteumu“ u klasi prof. Alojza Brandhofera (A. Brandhofer). Usavršavao se na njujorškom „Džulijardu“ u klasi prof. Čarlsa Najdiha (Ch.Neidich) i na Pariskom konzervatorijumu u klasi prof. Mišela Arinjona (M. Arrignon). Za visoke umetničke domete postignute na studijama u Salcburgu, dodeljena mu je počasna nagrada austrijskog Ministarstva nauke i umetnosti. Pobednik je velikog broja takmičenja u Lisabonu, Sevilji, Beogradu, takmičenja „Mocarteum“, finalista je takmičenja YCA u Njujorku, dobitnik „Grand prija“ takmičenja „Yamaha“ u Beču i dr.

Kao solista, nastupao je s kamernim orkestrima „Franz Liszt“, „Cappela Istropolitana“, „Camerata Israel“, Moskovskim solistima, Salcburškim solistima, Minhenskim solistima, Zagrebačkim solistima, zatim sa svim orkestrima u Sloveniji, kao i filharmonijama van zemlje. U kamernoj muzici ostvario je saradnju s violinistom Gidonom Kremerom (G. Kremer), flautistkinjom Irenom Grafenauer (I. Grafenauer), oboistom Hajncom Holigerom (H. Holliger), pijanistkinjom Elenom Baškirovom, violončelistkinjom Sol Gabetom (S. Gabeta), violistom Jurijem Bašmetom (Y. Bashmet), kvintetom „Tartini“. Solo klarinet je svirao u Evropskom kamernom orkestru, Malerovom kamernom orkestru i Kraljevskom orkestru „Koncertgebaua“. Njegov repertoar obuhvata dela baroka, klasicizma, romantizma, kao i savremenog repertoara za klarinet, uključujući komade s uticajima džeza i klecmera. Čest je gost festivala u Lokenhausu (Austrija), Jerusalimu, Bazelu, Dubrovniku, Lucernu, Minhenu.

Mate Bekavac je ostvario trajne audio zapise za arhiv Slovenačkog radija, a sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije i dirigentom Antonom Nanutom snimio je neka od kapitalnih dela literature za klarinet.


KRONBERG AKADEMIJA

Više od 20 godina posle osnivanja, Kronberg Akademija se ponosi svojom privatnom obrazovnom institucijom koja pruža sveobuhvatnu obuku za izuzetno nadarene mlade violiniste, violiste i violončeliste i prati ih na njihovom putu prema vrhunskoj međunarodnoj karijeri – uz podršku i saradnju mnogih vodećih savremenih muzičara.

Njihov priznati ekskluzivni studijski program, “Kronberg Academy Master”, osnovan 2007. godine u saradnji sa Univerzitetom Frankfurt University for Music and Performing Arts, je ključna komponenta i jedan od glavnih programa Kronberg Akademije za obrazovanje izuzetnih umetnika nove generacije. Dopunjuje ga široki spektar projekata sa ciljem da mladim muzičarima daju nadahnuće, ohrabrenje i podršku kroz susrete sa velikim umetnicima.

Program “Kronberg Academy Masters”, kao i festivali, majstorski kursevi, takmičenja i jedinstveni projekat kamerne muzike zvani “Chamber Music Connects the World”, i mnoge promotivne aktivnosti čine da danas Kronberg Akademija ima svetsku reputaciju i smatra se ključnim kamenom temeljcem u umetničkoj karijeri.


VILIJAM HAGEN, violina (Sjedinjene Američke Države)

Vilijam Hagen je rođen u Salt Lake City-ju, (SAD), 1992. godine i počinje da svira violinu sa četiri godine. U desetoj godini je počeo svoje muzičko obrazovanje sa Robertom Lipsett-om na konzervatorijumu «The Colburn Community School of Performing Arts»  u Los Anđelesu. Nakon dve godine provedene sa Itzhak Perlmanom na akademiji Juilliard School, vratio se u Kaliforniju 2012. godine i nastavio studije sa Robertom Lipsett-om na Colburn konzervatorijumu. Učestvovao je u majstorskim kursevima sa profesorima kao što su Ana Chumachenco, Pinchas Zukerman, Gabor Takacs-Nagi i Menahem Pressler.

Od njegovog debija u devetoj godini  sa Utah simfonijskim orkestrom, Vilijam Hagen je nastupao sa orkestrima kao što su:  St Louis simfonijski orkestar, Kraljevski filharmonijski orkestar iz Lieža, ORF Radio Symphony Orchestra, Briselska filharmonija, Nacionalni orkestar Belgije i Aspen filharmonija na Festivalu muzike u Aspenu, sa dirigentima kao što su Marin Alsop, Plasido Domingo, Ludovic Morlot, Christian Arming, i Hugh Volff, i svirao je na koncertima u Tokiju, Briselu i Los Anđelesu, kao i na Kolmar festivalu u Francuskoj. Vilijam je osvojio treću nagradu na takmičenju «Kraljica Elizabeta» 2015.godine i drugu nagradu na takmičenju Fritz Kreisler u Beču 2014. godine. Svira na violini Andrea Guarneri pravljenu u Kremoni 1675. godine.

Vilijam Hagen je učestvovao kao Master polaznik Kronberg Akademije 2015.godine kod profesora Christian Tetzlaff-a i Mihaele Martin i nastupao sa umetnicima kao sto su : Mate Bekavac, Gidon Kremer, Steven Isserlis i Christian Tetzlaff na koncertu “Kamerna muzika povezuje svet”  2016.godine. Od oktobra 2016.godine studira kao clan programa  “Mladi Solista”  na Kronberg akademiji, kod profesora Christiana Tetzlaffa. Ove studije finansira  Dieter und Elizabet Federsen Stipendium.


PER RUNDBERG, klavir (Švedska)

Per Rundberg je rodjen 1971. u Skelleftei, u Švedskoj. Studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stokholmu kod prof. Staffana Scheja i sa Setom Taniel u školi „Jehudi Menuhin” u Stoke d’Abernon u Engleskoj. Usavršava se na Univerzitetu za muziku Mozarteum u Salzburgu kod prof. Karla – Heinza Kammerlinga gde je diplomirao 1995 godine sa pohvalama, a studira takođe u Parizu, u školi Ècole Normale de Musique Alfred Cortot, na Akademiji Franz List u Budimpesti i u Rimu gde mu je profesor  Murray Perahia.

Rundberg često drži koncerte širom Evrope i SAD i nastupa u glavnim koncertnim dvoranama kao što su Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerthaus u Beču, Konserthuset i Bervaldhallen u Stokholmu. Kao solista nastupao je sa raznim orkestrima, među kojima su Camerata Salzburg (dirigent Sir Roger Norrington), Orkestar Mozarteum (dirigenti Ivor Bolton i Johannes Kalitzke), Simfonijski orkestar Švedskog radija, Moravska filharmonija, Češka filharmonija, Kamerni orkestar Ostrobothnia u Finskoj i Umea Simphoniorchestra. Često je bio pozvan da nastupa na velikim festivalima kao što su Salzburg Festival, Schleswig – Holstein Festival, Feldkirch Festival, Nuovi Spazi Musicali i Festival di Nuova Consonanza i Festival di Paskqua u Rimu, Bilbao 2001 i Aspekte Salzburg.

Per Rundberg je snimao diskove sa raznim etiketama kao što su Accent Music, Polimnia Records i KcClassics, a učestvovao je u nekoliko radio i TV prenosa. Njegova posvećenost savremenoj muzici dovela je do mnogih premijernih izvođenja i bliskog rada sa nekim od najistaknutijih kompozitora našeg vremena kao što su Arvo Part, Franco Donatoni, Beat Furrer, Giia Kancheli, George Crumb i Klaus Ager.


ZIJAH SOKOLOVIĆ, glumac (Bosna i Hercegovina)

Autor je predstave “Glumac…je glumac…je glumac” koju igra 41 godinu, 1622 puta i premijerno je izvedena u 25 gradova svijeta. Autor kabarea “CABAres, CABArei” koji igra 26 godina, 1377 puta i premijerno izvedenog u Sofiji i kabarea “Međuigre 0 – 24” koji igra 13 godina, 374 puta. Autor je predstave na tekst A.P.Čehova “Medvjed”, kao šala za džez trio i jednog glumca u deset slika, predstava EU mjeseca kulture, nagrađena sa 22 Grand Prix na međunarodnim festivalima svijeta.

Osnivač je Thearto projekta u Salzurgu i Zagrebu, u kojem se u formi pozorišne predstave mladi ljudi  informišu o društvenim problemima sa kojima se susreću u svom odrastanju. Dobitnik Zlatnog lovor vijenca EU kao jedan od najboljih edukativnih projekata. Ambasador dobre volje UNDP za toleranciju i protiv nasilja. Bio je profesor Glume na Bruckner univerzitetu u Linzu-Austrija i AU Osijek i gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnosti u Beogradu. Za svoj glumački život dobio je 79 nagrada, 3 Nagrade za životno djelo, 4 Zlatna lovor vijenca, 3 Zlatne kolajne, 2 Zlatna Medvjeda, Zlatnu Arenu, Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Sedam sekretara SKJOa, Medalju rada, Grand Prix za režiju u Moskvi, Kijevu, Kilu, Yerevanu…živi u pozorištu Beča, Sarajeva, Zagreba, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Skopja, u domovima kulture i ostalim prostorima mogućim za igranje pozorišnih predstava…


ALEKSANDAR MADŽAR, klavir (Srbija)

Aleksandar Madžar je rođen u Beogradu 1968. godine. Počeo je da svira klavir pod vođstvom Gordane Malinović sa šest godina, a kasnije je studirao u Novom Sadu, Beogradu, Moskvi i Briselu, sa Arbo Valdmom, Elisom Virsaladze i Danielom Blumentalom.

Dobitnik je nagrada u Ženevi, Leeds-u, na takmičenjima ‘Busoni’ i ‘Umberto Micheli’, a debitovao je sa Berlinskom filharmonijom i Ivanom Fischerom 1990. godine. Od tada redovno nastupa širom Evrope, uživajući u bogatoj i raznovrsnoj karijeri  koncerata sa orkestrom  (sa dirigientima kao sto su Andre Previn, Marcello Viotti, Paavo Jarvi, Andris Nelsons) i kamernom muzikom,  i povremenim  turnejama po Severnoj i Južnoj Americi, Južnoj Africi i Dalekom Istoku i Australiji.

Aleksandar je čest gost koncertnih sala kao sto su Wigmore Hall u Londonu, Theatre de la Ville u Parizu,  Briselski Bozar, Amsterdamski Concertgebouv, kao i Conservatorio u Milanu; gostovao je na letnjim festivalima u  Delftu , Lockenhausu , Peasmarshu i Juventusu (Cambrai). Njegovi redovni partneri u kamernoj muzici su, između ostalog, kvartet Takacs, Anthoni Marvood, Nicolas Altstaedt, Vilde Frang i sopran Juliane Banse.

Nedavno je bio na turneji u Nemačkoj, Italiji i Holandiji sa Nordvestdeutsche filharmonijom, a izabran je od strane Zubina Mehta kao solista za 60. godišnjicu saradnje maestra sa Beogradskom filharmonijom.

Aleksandar Madžar predaje na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu i često drzi majstorske tečajeve na drugim fakultetima.


IRENA GRAFENAUER, flauta (Slovenija)

Irena Grafenauer (1957) je počela svoje muzičko obrazovanje sa 8 godina. Posle završetka studija na Muzičkoj Akademiji u Ljubljani 1974. godine, nastavlja studije sa Karlheinz Zöller-om i Aurèle Nicolet-om. Dobitnica je prvih nagrada na medjunarodnim takmičenjima u Beogradu (1974), Ženevi (1978) i Minhenu (1979). Od 1977. do 1987.godine je solo flauta Bavarskog Radio-Simfonijskog orkestra kojim su dirigovarli Rafael Kubelik i Sir Colin Davis. U oktobru 1987. je imenovana za profesora Akademije Mozarteum u Salcburgu gde je predavala više od dve decenije. Uspešno je gostovala kao solista u mnogim evropskim zemljama, Americi, Japanu i Australiji. Redovno učestvuje na Lockenhaus festivalu Gidona Kremera od 1981.godine,a svirala je i često sa orkestrom «Kremer & Friends».

Irena Grafenauer je osnovala duo sa harfistkinjom Mariom Graf sa kojom deli dugo i harmonično partnerstvo. Takodje je redovno svirala sa Berlinskom Filharmonijom, duetom koji čine Jörg Baumann i Klaus Stoll, pijanistima kao što su Oleg Maisenberg, Robert Levin, i Helmut Deutsch, gitaristom Eliotom Fiskom i kvartetom Kerubini. Irena Grafenauer snima eksluzivno za Philips kompaniju. Angažovali su je da snimi Mocartove koncerte i kvartete sa članovima orkestra Academy of St. Martin-in-the-Fields kao i francuski album sa delima kompozitora kao što su Debussy, Ravel, Ibert i Roussel.


DAVID CASTRO BALBI, violina (Francuska)

David Castro-Balbi je rođen u porodici duge muzičke tradicije. Počeo je da svira violinu sa pet godina na konzervatorijumu u Bezansonu u klasi Bernarda Mauppin-a, gde je i diplomirao sa 13 godina. Godine 2007. primljen je na Pariski regionalni konzervatorijum u klasu Larise Kolos da bi dve godine kasnije jednoglasno diplomirao. Takođe, 2009. godine studira u klasi kod Svetlin Roussev-a na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu. Jedan je od osnivača Trio Suiana koji je primljen u klasu kamerne muzike kvarteta Ysaye na konzervatorijumu u Parizu. David je bio izabran u 15-toj godini da svira sa Académie Internationale de Musique u dvorani Victoria Hall u Ženevi i u koncertnoj dvorani Theatre du Champs-Elysées u Parizu kad je dirigovao Seiji Ozava 2009. godine. Dobitnik je nekoliko prvih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima za solo violinu i kamernu muziku. U 2012. godini je pobedio na Académie Internationale des cimes de Val d’Isère u klasi Larise Koloss. Osvojio je Prvu i Četvrtu specijalnu nagradu, a među njima i EMCI nagradu na Međunarodnom takmičenju Louis Spohr za mlade violiniste u Vajmaru 2013. godine. U oblasti kamerne muzike, dobio je 2. nagradu i specijalnu nagradu za najbolju interpretaciju savremene kompozicije na međunarodnom takmicenju “Franz Schubert und die Musikue der Moderne” u Gracu (Austrija) i Prvu nagradu na Bacewic Međunarodnom takmičenju u Lođu (Poljska) sa triom Suiana.


TIMOTI RIDO, viola (Velika Britanija)

Britanski violista Timothi Ridout počeo je studije kod profesora  Martina Outrama  na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, i na završetku je dobio nagradu za posebna dostignuća. Iste godine je bio prvi britanski violista koji je ikada osvojio prvu nagradu na međunarodnom takmicenju “Lionel Tertis International Viola Competition” . Dodatni uspesi  na takmičenjima uključuju  prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Cecil Aronovitz”  2014. godine , i drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju “Windsor Festival International String Competition”  2015. godine . Dobitnik je specijalne nagrade na Međunarodnom takmičenju “Max Rostal” 2015. godine.

Osim učestvovanja na brojnim koncertima sa renomiranim orkestrima kao što su Roterdamska filharmonija i Filharmonija Baden-Baden, Timothi Ridout je nastupao na međunarodnim festivalima kamerne muzike, kao što su Međunarodni muzički festival u Bad Kisingenu, “The Schubertiade”  u Hohenemsu i festival “Next Generation”  u Bad Ragazu. Učestvovao je na majstorskim kursevima sa profesorima kao sto su Maxim Risanov, Hartmud Rohde i Thomas Riebl.  Od 2011. do 2014. bio je član Celanskog kvarteta.

Svira violu “Pergerino di Zanetto”, pozajmicu organizacije Beares International Violin Society.

Od 2016. godine Timothi Ridout studira na Kronberg akademiji sa profesorom Nobuko Imai. Studije finansira Lutz Raettig Stipendium.


IVAN KARIZNA, violončelo (Belorusija)

Čelist Ivan Karizna je rođen u porodici muzičara 1992. godine i počeo je da svira violončelo u petoj godini. Prve časove je imao kod profesora  Vladimira Perlina  sa sedam godina. Od 2009. do 2014. godine profesor mu je Jerome Pernoo na konzervatorijumu «Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse» u Parizu.

Ivan Karizna je osvojio treću nagradu na 14. Medjunarodnom takmičenju     «Čajkovski» 2011. godine,  prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju «Umanitaria» u Milanu 2015. godine i na takmičenju Luis Sigall u Čileu 2016., petu nagradu na takmičenju «Queen Elisabeth» 2017 godine. Nastupao je sa brojnim renomiranim orkestrima, uključujući  «Moscow Virtuosi» , Simfonijski orkestar Teatra Mariinsky, Filharmonijski Orkestar Sankt Petersburga,  Filharmonijski orkestar iz Strazbura, i Slovenski radio simfonijski orkestar.  Učestvovao je na festivalima kao što su Međunarodni muzički festival «Yuri Bashmet» i  Međunarodni festival u Kolmaru u Francuskoj.  Njegov prvi disk izdao je Soupir 2016. godine.

Ivan Karizna je, 2012. godine ,  učestvovao na festivalu «Chamber Music Connects the World»  gde je svirao sa umetnicima kao sto su: Gidon Kremer, Yuri Bashmet i Christian Tetzlaff. Od 2016. godine studira na Kronberg akademiji sa Fransom Helmersonom. Njegove studije finansira Virtuoso Stipendium.


LUČIJANO POMPILIJO, gitara (Italija)

Luciano Pompilio je diplomirao klasičnu gitaru na konzervatorijumu  “U. Giordano” (Foggia , Italija) . Istovremeno je završio postdiplomske studije analizirajući Brittenovu kompoziciju Nocturnal na fakultetu Humanities College  u Bolonji.

Maestro Pompilio je osvojio 15 prvih nagrada na takmičenjima gitare i bio je u finalu u više od 25 takmičenja.

On i maestro Giuseppe  Caputo su osvojili prvu nagradu na „Montelimar takmičenju“ u Francuskoj, koje se smatra najprestižnijim takmičenjem za dve gitare na svetu. Luciano i Giuseppe su prvi Italijani koji su postigli ovaj zadivljujući podvig.

U nedavnoj poseti Paragvaju, Maestro Pompilio je dobio nagradu “Premio Republica”, jednom od najprestižnijih nagrada Latinske Amerike. Smatra se jednim od najboljih izvođača muzike legendarnog paragvajskog kompozitora Agustina Pio Barriosa Mangorea.

Maestro Pompilio je snimio osam CD-a.  Poslednji CD, “Tribute”, bio je među najboljih 30 na Itunes top listi u Kanadi i Nemačkoj. Maestro Pompilio je bio na turnejama po Evropi, Aziji i Americi.  Umetnički direktor je Međunarodnog festivala gitare „Citta di Manfredonia“ i festivala kamerne muzike „In Concerto“ , San Giovanni Rotondo.


LORENCO DI BELA, klavir (Italija)

“Lorenzo Di Bella je izuzetno talentovani pijanista, briljantan virtuoz, uzbudljiv i prefinjen muzičar. Bio sam njegov učitelj tri godine i uvek sam se divio njegovim velikim tehničkim sposobnostima, kao i njegovoj snažnoj umetničkoj ličnosti, pre svega, njegovoj želji da “govori” javnosti“… to su bile reči Lazara Bermana nekoliko meseci pre nego što je umro.

Dobitnik nagrada na nekoliko međunarodnih pijanističkih takmičenja dobio je 2005. godine prvu nagradu i zlatnu medalju na “V. Horovitz” Međunarodnom klavirskom takmičenju u Kijevu. Godine 2006. bivši italijanski predsjednik C.A.Ciampi dodelio mu je nagradu “Sinopoli” u čast poznatog reditelja Giuseppea Sinopolija, koji je preminuo 2001. godine. Poslednjih godina sa velikim uspehom nastupao je na Festivalu Dva sveta u Spoletu, Teatru “La Fenice” u Veneciji, “Teatro Olimpico” u Vićenci, “Teatro delle Muse” u Ankoni, sali “Michelangeli” u Bolzanu, Montreal ( Maison Simphonique), na Liszt festivalu u Utrehtu, ETH u Cirihu, Chopin festivalu u gradu Marianske Lazne, Hamburgu, Berlinu, Pragu, Krakovu, Sarajevu, Pekingu, Tianjinu, Vuhanu, Ksi’hanu, Guangzhou, Šangaju (Orijentalni centar), Denveru (CIPA) na festivalu “Societa dei Concerti” u Milanu, i u Auditorijumu “Parco della Musica” u Rimu gde je svirao sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Santa Cecilije kojim je dirigovao James Conlon.

Lorenzo Di Bella je počeo studije klavira sa 5 godina. Učenik koji obećava, diplomirao je na konzervatorijumu Rossini , Pesaro.  Sledećih pet godina pohađao je kurseve “Piano Academy  – Incontri col Maestro” kod profesora kao što su Franco Scala i Lazar Berman u Imoli, diplomirao 2002. godine i završio studije na “Nacionalnoj akademiji sv. Sesilije u Rimu gde mu je profesor Sergio Perticaroli, gde je diplomirao u junu 2004. godine sa najboljim ocenama .

Njegova intenzivna muzička aktivnost dovela je do saradnje sa mnogim orkestrima: Orkestar Filarmonica Marchigiana, Orkestar “Pomeriggi Musicali” iz Milana, San Remo Simfonijski orkestar, Filharmonija Bacau, O’Porto Nacionalni orkestar, Nacionalni simfonijski orkestar Ukrajine, Nansi Simfonijski  Orkestar , SudWestDeutsche Filarmonija, simfonijski orkestar Villingen-Schvenningen, kamerni orkestar Philharmonisches Kammerorchester  iz Berlina, orkestar Moravske filarmonije, orkestar Zapadne Češke, Podkarpacka Symphony Orchestra and New World Philarmonic. Sarađivao je sa važnim dirigentima kao sto su: Kirill Karabits, Vassylis Christopoulos, Reinhard Seehafer, Jorge Iwer, Zbinĕk Müller, Vladimir Sirenko, Michael Maciaszczyk, Michel Brousseau, David Crescenzi, Francesco Lanzillotta, Luigi Piovano.

Lorenzo Di Bella je vrlo aktivan kao glavni profesor u Srednjoj muzičkoj skoli “G.Braga”( Teramo) i u isto vreme kao umetnički direktor skole “Accademia Pianistica delle Marche” (Recanati u Italiji ).

Osnivač je i umetnički direktor festivala “Civitanova Classica Piano Festival”,  “Mugellini Music Festival”  i međunarodnog takmičenja “La Palma d’Oro” (San Benedetto del Tronto, Italija ).


ALEKSANDRA VREBALOV, kompozitorka (SAD, Srbija)

Aleksandra Vrebalov napisala je 80 kompozicija za koncertnu, opersku i muziku za balaet. Njene muzičke komade naručivali su i/ili izvodili Kronos kvartet, Sprsko narodno pozorište, Karnegi hol, Beogradska filharmonija, Orkestar „Zabranjeni grad” iz Pekinga, Plesna trupa „Hose Limon i Rambert”. Učestvovala je u brojnim umetničkim projektima i programima: MacDowell Colony (SAD), Rockefeller Bellagio Center, Djerassi (SAD), American Opera Projects, The Hermitage (SAD) и Tanglewood (SAD). Dobitnica je nagrade „From” Univerziteta Harvard, stipendije „Čarls Ajvs” Američke akademije za umetnost i književnost, Zadužbine Barlou (Barlow Endowment) i granta iz fonda „MAP”. Njene kompozicije su objavljene u poznatim izdavačkim kućama kao što su „Nonesuch”, „Cantaloupe”, „Innova”, „Centaur Records” i „Vienna Modern Masters”. Kao kompozitor živi i radi u Njujorku. Dodatne informacije na sajtu  www.aleksandravrebalov.com.


GUDAČKI KVARTET “TAJJ”

Aleksandra Krčmar Ćulibrk – I violina

Jovanka Mazalica – II violina

Jelena Filipović – viola

Timea Kalmar – violončelo

„okupljene u vremenu kada se novo retko rađa,

sjedinjene zajedničkom idejom i mislima

predstavljamo staru i novu muziku

na način blizak savremenom slušaocu

poštojući tradiciju, a ugrađujući ritam savremenog života

ovo je slika našeg doba, našeg života

ovo je naša muzika…

TAJJ“

 

„…  TAJJ više u svoju bogatu biografiju ne upisuje pojedinačne generalije članica. Nazivom sklopljenim od inicijala ličnih imena želeći da pokaže poreklo i genezu i iste gudačke, odnosno kvartetske škole, kao i da istakne težnju za podređivanjem individualnih osobenosti zajedničkom idealu o jedinstvu i stopljenosti kvartetskog zvuka….“ 

(Marija Adamov,2008.)

  Sabirajuči stečena iskustva sa istaknutim umetnicima:  Ami Flammer, Ištvan Varga, Arnold Steinhard, Sandor Devich, kao i članovima: Amadeus kvarteta, Alban Berg kvarteta, Bartok kvarteta, Chilingiran kvarteta, Daniel string kvarteta, Medici string kvarteta, Janaček kvarteta i Smetana kvarteta; i konačno, završavajući magistarske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Ladislava Mezeija; TAJJ pronalazi sopstveni umetnički izraz.

Znanje i iskustvo koje su stekle iz oblasti kamerne muzike, tri članice gudačkog kvarteta danas prenose na svoje studente Akademije umetnosti u Novom Sadu na Katedri za kamernu muziku: Aleksandra Krčmar Ćulibrk – vanredni profesor (predmet:gudački kvartet),  Jelena Filipović – vanredni profesor  (predmet: gudački kvartet), Timea Kalmar – redovni  profesor (predmet:kamerna muzika), dok je Jovanka Mazalica zaposlena u operskom orkestru Srpskog narodnog pozorišta , kao vođa drugih violina.

Članovi gudačkog kvarteta TAJJ su apsolventi na Doktorkim akademskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Ištvana Varge (Budimpešta) , na kojima isključivo izučavaju muziku XX i XXI veka.

TAJJ izlazi iz klasičnog  repertoara za gudački kvartet izvodeći  sa velikim uspehom dela savremenih autora : A. Vrebalov, B. Kovač, D. Despić, J. Mitrušić, M. Štatkić, I. Stefanović, S. Tikmayer, S. Seghedoni, M. Golo, N.Koskhin, E. Kiraly, I. Vilson, J. Trbojević, T.Andersson, S.Robinson, S. Vlajić, D.Vejnović, Lj.Nikolić, M.Mihajlović, A.Stepanović, M.Dulić, A.Simić, I.Brkljačić,  Hyekyung Lee,….od kojih su pojedini autori posvetili svoja dela upravom ovom ansamblu.

“Najkreativniji odnosi su oni u kojima jedni druge podržavamo da budemo to što jesmo, prihvatamo rizike, teškoće, uspehe i eksperimente širom otvorenog srca i uma – da bismo zajedno rasli i stvarali. Samo u takvim okolnostima gledajući na proteklu deceniju zajedničkog rada, sa zahvalnošću znamo da jedni bez drugih nikada ne bismo stigli dovde. Da, ovu muziku kvartet TAJJ svira bolje nego što je ja čujem u mojoj mašti”

(Aleksandra Vrebalov,2009.)

TAJJ nastupa na mnogim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu: Nemačka, Holandija, Mađarska, Rumunija, Italija, Austrija, Francuska, R Hrvatska, Crna Gora, Republika Srpska, Danska,Švedska…..

„…..Klasa u svetu muzike, kvartet TAJJ, je sa jednim od najboljih koncerata ove godine doprineo ugledu Srbije.Sretan sklop okolnosti spojio je ove četiri upečatljive ličnosti koje se predaju muzici sa žarom, i koje uprkos svojoj individualnosti, uspevaju da u svom izvođenju budu izuzetno uigrane, pa i zbunjujuće prirodne…..“ (Michéle Fizaine,2010.)

Sa posebnim zadovoljstvom kvartet nastupa sa istaknutim solistima: S.Antunić (flauta), L.L.Aksin (flauta), V.Puškaš(oboa), A.Tasić (klarinet), Ž.Perišić (fagot), G.Marinković (fagot), N.Vasić (horna), M.Radić (horna), I.Marušević (kontrabas), R.Martinović (klavir), N.Bulatović (klavir), I.Kobal (klavir), B.Gorunović (klavir),U.Ovaskainen (klavir), E.Choi (klavir), J.Simon (klavir), V.K.Vitkay (sopran), D.Jovanović (sopran), S.Štulić (tenor), B.Jatić (bas), L.Nika (harmonika), T.Anderssohn (kontrabas), George Mihalache (cimbalo), Edin Karamazov (gitara), Elena Manisita (mecosopran)…..

 „…Ozbiljnost članova ovog ansambla, strast prema kamernoj muzici, umetničko izvođenje, dokaz su ne samo produbljenog rada na partituri već i briga za plemenitu zvučnost kao i precizno tehničko izvođenje……“ (I.Ianku,2005.)

 Kvartet je rezident ansambl: II Međunarodno takmičenje pijanista “Memorijal Isidor Bajić“ (2004.), VI Međunarodno takmičenje „Anton Eberst“(2013.),  VII  Međunarodno takmičenje pijanista “Memorijal Isidor Bajić“ (2014.), VII Međunaodno takmičenje „Anton Eberst“ (2014.) i   VIII Međunarodno tekmičenje „Anton Eberst“ (2015.)

„…Članice gudačkog kvarteta TAJJ, najosetljivijeg i najtežeg sastava i oblika kamernog muziciranja, prihvatile su ponuđeni izazov i odgovorile mu visokoprofesionalno, što znači i izuzetno pripremljeno i odgovorno, ali isto tako i srčano, nadahnuto i strastveno. Divljenja vredan zadatak da u skoro pet sati koncertnog izvođenja u jednom danu , nastupe sa osam različitih solista kamernog finala, svirajući sa svakim gotovo 40 minuta, složenu kompoziciju u obliku klavirskog kvinteta,one su ispunile u punoj kondiciji i koncentraciji, muzicirajući skladno sa svakim od izabranih pijanista, s punom pažnjom i odlično prilagonjeno različitim umetničkim prirodama i interpretativnim zamislima svakog od njih…“ (M.Adamov 2004.)

 

Diskografija kvarteta:

„Come Raggio di Sol“ (prvi Vojvođanski cd vokalno kamerne muzike):Branislav Jatić – bas, Maja Grujić – klavir, gudački kvartet TAJJ, Brankica Đukić – pikolo-flauta i Vladimir Puškaš – oboa) – 2002.,

„String Quartet TAJJ“ :gudački kvartet TAJJ sa delima:C.Debussy, S.Seghedoni, D.Schostakowitsch, A.Vrebalov i B.Kovač – 2006.

„Pannonia Boundless“ :gudački kvartet TAJJ – dela Aleksandre Vrebalov – 2009.,

„Chamber Music“ :gudački kvartet TAJJ, Vladimir Puškaš – oboa i Ištvan Čik-udaraljke – dela Borisa Kovača  – 2010.,

„Catalogue of  Memories“ :New Ritual Ensemble dela Borisa Kovača -2012.,

„Experience“: Lelo Nika Septet – 2013.,

„LUDO“ :gudački kvartet TAJJ i Makedonski Simfonijski orkestar , muzika za film „LUDO“ kompozitora Sune Kolster – 2014.

„Concerto for string quartet“ :gudački kvartet TAJJ – delo kompozitora Thommy Andersson

pisano za gudački kvartet TAJJ – 2015,

„Momenti“ (gudački kvartet TAJJ) dela savremenih srpsih autora –  2015.

„…tokom gotovo dve decenije svog rada TAJJ je ostvario brojne zapažene koncerte i turneje, zahvaljujući kojima je vremenom postao jedan od naših vodećih ansambala. Uz nastupe u zemlji, Kvartet TAJJ je sa velikim uspehom nastupao širom Evrope od Hrvatske, Italije, Francuske , Nemačke, Holandije, do skandinavskih zemalja, a u Srbiji i u inostranstvu je izdato i nekoliko kompakt – diskova ansambla, koji su pretežno autorski albumi  pojedinih kompozitora….“ (B.Hložan 2016.)


IRA PRODANOV KRAJIŠNIK, muzikolog (Srbija)

Dr Ira Prodanov, muzikolog, redovni je profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Oblasti njene ekspertize su evropska i srpska muzika 20.  i 21. veka (ekspresionizam, neoklasicizam, avangarda, aleatorika, minimalizam, postmoderna). U poslednje vreme bavi se istraživanjem teorije i prakse mikroistorije. Takođe istražuje interdisciplinarnost u muzici, posebno odnos muzike i medija, muzike i religije, teorije i prakse popularne muzike. Drži kurseve celoživotnog učenja akreditovane u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u oblasti transfera znanja, komunikacionih i prezentacionih veština te popularne muzike. Ira Prodanov predaje sledeće predmete na Akademiji umetnosti: Istoriju muzike 20. veka, Muziku i medije, Muziku 17. i 18. veka, Religiju u muzici 20. veka. Bila je koordinator za Tempus projekat InMusWB na Akademiji umetnosti. Rukovodilac je naučnog projekta Kulturološki identiteti u umetničkoj produkciji Akademije umetnosti (2016 – 2020). Trenutno je član tima novog Erasmus +K2 projekta DEMUSIS (2019/2022). Objavila je šest knjiga i više od 50 naučnih radova. Uvela je novi master program na Akademiji umetnosti  pod nazivom Muzika i mediji u okviru projekta InMusWB. Ira Prodanov prevodi knjige sa nemačkog i engleskog jezika i piše dramske predstave za decu.


MIHAJLO ZURKOVIĆ, klavir (Srbija)

Mihajlo Zurković je rođen u Somboru gde je započeo svoje muzičko obrazovanje. Sa 14 godina postaje student „nulte godine“ za izuzetne mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao u istoj ustanovi sa najvišim ocenama u klasi prof. Jokuthon Mihailović, pod čijim mentorstvom nastavlja doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: prva specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd,1995), prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Citta di Moncalieri“ (Monkalijeri, Italija, 1995), treća nagrada na međunarodnom takmičenju „Frederik Šopen“ (Novi Sad, 1997), prva nagrada na Internacionalnom forumu u Kijevu (Ukrajina, 2009.) kao i diploma finaliste pijanističkog takmičenja „Dinu Lipatti“ (Bukurešt, Rumunija, 2002). Od svog prvog solističkog koncerta koji je imao sa 12 godina, do sada je odsvirao preko četiristo resitala, kamernih koncerata i nastupao je kao solista sa različitim orkestrima. Svirao je u svim značajnijim salama u Srbiji (velika sala KNU, Skupština grada Beograda, Sinagoga i Gradska kuća
u Novom Sadu, Gradska kuća u Subotici, Sala simfonijskog orkestra u Nišu…) i imao zapažene nastupe u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Rumuniji, Mađarskoj, Japanu, Kini, Rusiji i SAD. Nastupao je na festivalima: Somborske muzičke svečanosti, BEMUS, NIMUS, „Kek madar“ (Kaloča, Mađarska), “Pianotune” (Lommel, Belgija), “ Festival di Musica Terni” ( Terni, Italija), “ Festival di Musica Lago di Como” (Komo, Italija), “ Piano Echos” (Villa Remotti, Fubine, Italija), “ Festival de Musica de Sant Pere de Rodes” ( Đirona, Španija), “ Les folles Journees” ( Kanazava, Tokio, Japan ) , “ Scene National De Sete, Ensemble Conterpoint” (Set, Francuska) i „Movimentos“ (Volfsburg, Nemačka).
Učestvovao je u projektu „40 fingers“ u okviru koga je imao niz zapaženih nastupa u Italiji. U decembru 2009. godine debitovao je u Njujorku sa nekoliko resitala u salama „Bechstein Concert Hall“ i „Symphony space“. U martu 2010. nastavlja svoju koncertnu aktivnost u Rusiji nastupima u nekoliko značajnih sala u Sankt Petersburgu: Mala sala Konzervatorijuma Rimski-Korsakov, Velika sala koledža Modest Musorgski (u okviru festivala posvećenog Šopenu) i u jednoj od najprestižnijih sala – Šeremetjev dvorac. Tokom koncertne sezone 2013/14 učestvuje u velikom
projektu irske kompanije „Fabulous Beast Dance Theatre“ u okviru koga izvodi „Posvećenje proleća“ i „Petrušku“ Igora Stravinskog na festivalima u Nemačkoj i Irskoj.
2009. godine je izdao kompakt disk u produkciji kulturnog centra „Laza Kostić“ iz Sombora i Akademije umetnosti Novi Sad sa delima Šuberta, Šopena, Bramsa i Skrjabina. Mihajlo Zurković je idejni tvorac, jedan od osnivača i prvi umetnički direktor, ponovno uspostavljenog muzičkog festivala Somborske muzičke svečanosti – SOMUS. Angažovan je kao docent za glavni predmet klavir na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.

« …Miša Zurkovic je pokazao svoje neverovatno pijanisticko umeće. Treba ga sa postovanjem
svrstati u rang vrhunskog talenta bezuslovno sposobnog za izrazajni i jasan zvuk i bez ikakvog
straha od preterivanja, ubrojiti ga međju velika imena pijanistickog sveta… »
Alessandro Samsa, « Recensioni di musica classica », Terni 2014

“Bili smo preplavljeni istovremeno i intimnim i ekstrovertnim pristupom, istančanom paletom
prefinjeno izdiferenciranih tonskih boja, uzburkanih osećanja, besprekornim virtuozitetom, a opet
naizgled jednostavnim i lakim predavanjem čija muzikalnost ni u trenutku nije dolazila u pitanje.
Zurkovićevo tumačenje plenilo je od početka do kraja lepotom i uzbudljivim muzičkim tokom,
minuciozno oblikovanim detaljima i stilskom uverljivošću”
Marija Adamov, Dnevnik 2016.


BOŠKO JOVIĆ, gitara (Bosna i Hercegovina)

Osnovnu i Srednju muzičku školu završio je u Zenici, opšti i instrumentalni smjer (odsjek za gitaru) 1999. godine u klasi prof. Ljubinka Jovića.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sarajevo (odsjek za Etnomuzikologiju) 2004. godine.

Diplomirao je na odsjeku za gitaru 2006. godine u klasi prof. Zorana Krajišnika. Magistrirao na odsjeku za gitaru u klasi prof. Alexandera Swetea 2010. godine. Pedagoškim radom bavi se od 2000. godine, a trenutno je zaposlen u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

Njegovi učenici dobitnici su nagrada na takmičenjima u BiH, ali i takmičenjima u inostranstvu.

Osim koncerata klasične muzike, često nastupa i sa umjetnicima iz World Music, Jazz i Pop scene. Posebno vrijedi istaknuti dugogodišnju saradnju sa divom Sevdaha Amirom Medunjanin, kao i saradnju sa članom čuvenog dvojca „2Cellos“ Stjepanom Hauserom i lautistom Edinom Karamazovom.

Od 1994. godine nastupa kao solista Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a više puta je svirao i kao solista Gudačkog orkestra „2007“ i Sarajevskom filharmonijom.

Osim u Bosni i Hercegovini nastupao je i u: Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, UK, Srbiji, Turskoj, Italiji, Crnoj Gori, Belgiji, Sloveniji, Švedskoj, Holandiji, Švicarskoj, Indiji i Norveškoj.

Radi i kao studijski muzičar. Svirao je gitarske dionice u muzici iz filmova: “Twice Born” (režija: Sergio Castellito, glumci: Penelope Cruz, Emile Hirsch and Mira Furlan)”, i “Jasmina” (režija: Nedžad Begović, glumci: Zijah Sokolović, Nada Đurevska).

Izdavačka kuća „Aquarius Records“ iz Zagreba objavila je 2014. godine njegov prvi CD „Buđenje“ koji je odlično primljen i kod publike i kod kritike.

Godine 2018. Izdao je svoj drugi CD pod nazivom “Voyage”.

Od 2013. godine promoter je Yamaha gitara.


MUSTAFA ŠANTIĆ, harmonika (Bosna i Hercegovina)

Mustafa Šantić rodjen je u Mostaru gde završava osnovnu i srednju muzičku školu. Muzičku akademiju zavšava u Sarajevu. Tvorac je kultnog benda Mostar Sevdah Reunion. Od 2007.-2017. godine radio je kao profesor klarineta u muzičkoj školi u Mostaru, a sada je zaposlen na mestu direktora Muzičke škole u Muzičkom Centru ‘Pavarotti”.

Šantić tumačeći pojmove sevdah i sevdalinka kaže: “Kad smo mi u Mostar Sevdah Reunionu izdali svoj prvi album, tražili smo prijevod riječi sevdah. Gledano iz nekog arapskog ugla, to je tečnost koja kruži tijelom i u određenim momentima izaziva različitu emociju, može biti tuga, radost, ponos, jad, dert… Kad to posmatramo iz bosansko-hercegovačkog ugla, sevdalinka je muzičko-poetska forma. U sevdah ne morate pasti samo slušajući sevdalinku, uzrok može biti lijepa žena, prelijepa priroda, pecanje ribe…”  i nastavlja da je  cela filozofija ovih prostora u poslednjih petsto godina sadržana u stihovima: “Da me prosiš, ne bi’ pošla za te, a da se oženiš bi’ se otrovala”


IVAN VANJA RADOJA, violina (Bosna i Hercegovina)

Rođen je u Sarajevu 1971. godine, gdje se školovao i završio Muzičku akademiju.

Poslije završetka školovanja postaje član Sarajevske filharmonije u kojoj se zadržava neko vrijeme. Tokom rada i istraživanja muzike i njenih pravaca rađa se i njegova druga ljubav, prema sevdahu i tradicionalnoj muzici  i tako postaje član Narodnog orkestra BHRT-a.

Sarađivao je sa mnogim istaknutim imenima world music scene sa kojima je radio na studijskim i live projektima. Učestvuje u stvaranju i radu Damir Imamović Tria, Bosko Jović Tria.

Od 2009. godine je član  legendarnog world music sastava Mostar Sevdah Reunion, gdje jedinstvenim stilom izvođenja, kombinacijom izvorne sevdalinke sa džezom, bluzom, soulom i etno elementima, oduševljava publiku širom svijeta.


JELENA JAKOVLJEVIĆ, vokal (Srbija)

Jelena Jakovljević rođena je 1983. godine u Nišu, gde je 2002. godine završila srednju muzičku školu na odseku za flautu. Iste godine otpočela je studije na odseku za duvačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirala 2007. sa najvišom ocenom iz glavnog predmeta Flauta u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. 2016. godine odbranila je svoj doktorski umetnički projekat, pod nazivom Promene u flautskom zvuku i tehnici u doba romantizma i stiče zvanje doktora umetnosti, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića.  Godine 2008. dobija nagradu iz Fonda “Jakov Srejović” na FMU u Beogradu, kao najbolje diplomirani student svoje generacije. Od 2007. do 2011. godine, bila je solista Niškog simfonijskog orkestra. Tokom rada u ovom orkestru,  ostvarila je uspešne koncerte u saradnji sa eminentnim dirigentima kao što su: Srboljub Dinić (Austrija), Danijele Đulije Moles (Italija), Andrej Andrejev (Bugarska), Le FiFi (Vijetnam), Azis Sadiković (Austrija), Bojan Suđić (Srbija), Dejan Savić (Srbija), Vesna Šouc (Srbija), Darinka Matić Marović (Srbija) i tako dalje…

Od 2008. godine biva angažovana kao stručni saradnik na Katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Godine 2009. napreduje u zvanje asistenta, a od 2015. godine, stiče zvanje docenta na glavnom predmetu flauta.

Ostvarila je niz uspešnih koncerata predstavljajući se solistički u pratnji NSO u Nišu izvodeći koncerte za flautu i orkestar V. A. Mocarta, Karla Filipa Emanuela Baha, Jozefa Hajdna i Johana Joakima Kvanca. Kao solistički i kamerni izvođač  predstavila se u gradovima širom zemlje i inostranstva. Bila učesnik Nacionalne koncertne sezone 2008. u organizaciji Ministarstva za kulturu Republike Srbije . Pohađala je majstorske kurseve najeminentnijih flautista današnjice kao što su:  Orel Nikole (Švajcarska), Emanuel Paji (Švajcarska), Gouliang Han (Japan), Asa Kahenberg (Švedska), Silvija Karedu (Italija), Dejan Gavrić (Austrija), Gunila fon Bar (Engleska), Mihael Kofler (Austrija), Feliks Rengli (Švajcarska), Mišel Debost (Francuska), Mate Zupan (Slovenija) i Ljubiša Jovanović (Srbija).