ISTORIJAT


Naš najstariji festival, Somborske muzičke večeri, stariji brat BEMUS-a, NOMUS-a i NIMUS-a, osnovan je u jesen 1961. godine na inicijativu pijaniste Dušana Trbojevića (1925-2011) i Dragoslava Mitrovića, direktora Muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru. Od 1962. godine, uvek u aprilu, na somborskoj muzičkoj sceni predstavljali su se priznati domaći umetnici: pijanisti Olivera Đurđević, Darinka Mihailović, Andreja Preger, bas Miroslav Čangalović, sopran Ljiljana Molnar, violinisti Aleksandar Pavlović i Tripo Simonuti. Među brojnim ansamblima, ostaje u sećanju nastup Beogradske filharmonije pod vođstvom maestra Živojina Zdravkovića. Uz domaće muzičare na solističkim ili kamernim koncertima nastupali su i gosti iz inostranstva: pijanisti Ljubov Timofejeva (Rusija), Vladimir Krajnjev (Rusija), Igor Lasko (Rusija) i Džerom Lovental (SAD).

Prosvećivanje, kao ideja vodilja Dušana Trbojevića, bila je za 60-te godine prethodnog veka izuzetno moderna, a i danas se primenjuje u najvećim svetskim muzičkim institucijama. Približavanje klasične muzike ljudima bila je svrha brojnih edukativnih manifestacija koje su pratile festivalski program: master-klase solista, posete umetnika osnovnim i srednjim školama gde su, predstavljajući program i načine slušanja muzike, pripremali učenike za večernje koncerte. Ta raznovrsnost prilaza klasičnoj muzici i autoritet Dušana Trbojevića činili su da je Sombor tih godina krajem aprila postajao centar muzičkog zbivanja u tri regiona: Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Sombor je tad imao i svoju filharmoniju koja je aktivno učestvovala u programu festivala.

Nazalost, kao i sve manifestacije koje se isuviše oslanjaju na entuzijazam pojedinca, Somborske muzičke večeri počele su da gube svoj sjaj u godinama kada je profesor Trbojević zbog svojih profesionalnih, umetničkih i pedagoških obaveza prepustio organizovanje festivala Muzičkoj školi i gradu Somboru. Festival se ugasio 80-tih godina proslog veka.

SOMUS – Somborske muzičke svečanosti 2012.

Inspirisan prosvetiteljskim karakterom prvog festivala klasične muzike u bivšoj Jugoslaviji, pijanista Mihajlo Zurković pokreće inicijativu za osnivanjem novog festivala klasične muzike SOMUS- Somborske muzičke svečanosti. Sa pet koncertnih večeri u aprilskom terminu, SOMUS objedinjuje različite muzičke žanrove i koncertne prakse u kontekstu savremenih festivalskih tokova.

Prvo izdanje festivala otvorila je dirigentkinja Darinka Matić-Marović, a inaugurisan je koncertom pijanistkinje Rite Kinke, studenta profesora Trbojevića, koja je između ostalog izvela i kompoziciju Vasilija Mokranjca “Odjeci”, posvećenu Dušanu Trbojeviću. Već prve sezone, festival je pokazao svoju ozbiljnost: pored Rite Kinke nastupali su Stefan Milenković, gudački kvartet “Amas” iz Sarajeva, hor i orkestar “Orfelin” iz Novog Sada, hor “Marry Gospel” i kamerno-muzičko pozorište iz Novog Sada koje je izvelo operetu “Proba za operu” Gustava Alberta Lorciga.

U drugom izdanju, 2013. godine, učestvovali su Aleksandar Madžar, horovi “Collegium Musicum” i “Viva Vox”, kvintet “Rocher”, italijanska pijanistkinja Moira Michellini i harfistkinja Floraleda Sacchi, kao i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, koje je izvelo Carminu Buranu, i Beogradska filharmonija mladih “Borislav Pašćan” sa svojim solistima. Već tada se SOMUS okrenuo mladim umetnicima gde su, u okviru ciklusa “Podijum za mlade”, nastupali pobednici beogradskog festivala “Šopenijada-Odjeci”. Te godine festival je otvorio direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

U trećem izdanju festival, koji je otvorio Rambo Amadeus, imao je priliku da ugosti Sergia Marchegiani-a (Italija), Kemala Gekića (SAD), Edina Karamazova (BiH), Džez oktet Big Benda RTS-a, španski pijanistički duo Lama-Cabruja. Od te 2014. godine, program SOMUS-a prati i majstorski kurs koji je tada vodila profesorka klavira Jokuthon Mihailović.

SOMUS 2015 otvara vrata  poznatim umetnicima među kojima su Nemanja Radulović, Mateja Marinković, Mate Bekavac, Albert Mamrijev, Lidija Bizjak, Katarina Jovanovic, Ljubiša Jovanović, a takođe i Camerata Academica iz Novog Sada i AKUD Lola iz Beograda. SOMUS uvodi i dve važne novine : ciklus posvećen najmlađima sa “Karnevalom životinja” i veče posvećeno našim savremenim kompozitorima, koje je te godine bilo posvećeno Ivani Stefanović.

SOMUS 2016. godine nastavlja sa novinama uvedenim prethodne godine: ciklus za najmlađe sa “Pećom i vukom” i veče posvećeno našim savremenim kompozitorima, koje je te godine predstavilo muziku za pozorište Isidore Žebeljan. Somus je 2016. otvorio vrata mladim pijanistima iz celog sveta, koji su u muzičkoj školi “Petar Konjović” imali tu čast da rade sa jednim od najvećih svetskih pedagoga i pijanistom Žakom Ruvijeom, sa kojim su i nastupili u sali Somborskog pozorišta. Festival Somus je te godine otvorio kvartet Beogradske filharmonije sa klarinetistom Ognjenom Popovićem, u gostima nam je bila i pijanistkinja Joana Treciak, zatim orkestar Kamerata Akademika iz Novog Sada sa solistima Lidijom i Sanjom Bizjak i Ratimirom Martinovićem. Veče gitare i klarineta sa Zoranom Krajišnikom i Aleksandrom Tasićem otvorila je mlada i talentovana somborska gitaristkinja Valentina Krempatić, a velika džez završnica festivala podarila je nezaboravno veče sa maestralnim Bojanom Zulfikarpašićem i Žulijenom Luroom.

Sedmo izdanje SOMUS-a otvoreno je resitalom pijaniste Žaka Ruvijea koji je nezvanično, sam pijanista najavio kao svoj poslednji solistički nastup. U nastavku SOMUS-a 2017 nastupili su  umetnici  Katarina Jovanović, sopran,  pijanista Dejan Sinadinović,  pijanista Mihajlo Zurković, violončelista Marko Miletić, kamerni orkestar “Camerata Academica” iz Novog Sada i poljski umetnici Ana Miernik,  Rafal Žurakovski i Maciej Zolotovski.
Posle veoma originalnog i sjajno izvedenog programa sa Katarinom Jovanović i Dejanom Sinadinovićem, dve nezaboravne večeri na SOMUS-u pružili su mladi umetnici  Visoke škole za gudače iz Kronberga (Vilijem Hagen, David Kastro-Balbi, Matijas Roša i Ela van Puke) koji su zajedničkim muziciranjem sa klarinetistom Matetom Bekavcem i pijanistkinjom Lidijom Bizjak podigli somborsku publiku na noge!
U ciklusu “Dečija posla” najmladji slušaoci su imali priliku da upoznaju muziku Fransisa Pulanka i zajedno sa glumicom Milicom Janeski, pijanistkinjama Milicom Marković i Danijelom Olači, učestvuju u “Priči o malom slonu Babaru”.
Na koncertu posvećenom našim savremenim kompozitorima predstavljena je uloga poezije u muzici akademika Dejana Despića čime je SOMUS uspešno nastavio ciklus ” Naši stvaraoci” ustanovljen dve godine ranije.
Tokom svih festivalskih dana proslavljeni klavirski pedagog i pijanista Žak Ruvije držao je majstorski kurs klavira u muzičkoj školi ” Petar Konjović”.
SOMUS 2017 je veličanstveno zatvoren nastupom Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti iz Novog Sada i solistom Stefanom Milenkovićem u grandioznom zdanju Karmelićanske crkve.

SOMUS 2018. je otvorio novi koncertni prostor “preoblačenjem” hola Sokolskog doma u izvanredni koncertni prostor za horsku muziku sa gostovanjem hora “Dekor” iz Ljubljane koji je odneo jednoglasne sjajne kritike muzičke kritike beogradskog radijskog Drugog programa.
Svakako značajan momenat festivala je i povratak legendarne Irene Grafenauer na srpsku scenu posle mnogo godina. Njeno izvodjenje Mocartovog kvarteta u Gradskoj kući ostaće jedno od trajnih sećanja našeg festivala.
Mate Bekavac je i na ovom festivalu okupio fantastične muzičare (V.Hagen, M.Hiki, G.Kovalev, Z.Šen, S.Kanon-Valensija, I.Karizna) i somborskoj publici ponudio niz muzičkih otkrića sa delima Šenberga i Goljiova uz nezaboravno izvodjenje Sećanja iz Firence Čajkovskog.
Još jedno veče ispunjeno vrhunskim modernim repertoarom ponudile su nam pijanisticki duo Lidija i Sanja Bizjak zajedno sa perkusionističkim duom M.Grubišić-D.Karlečik uz premijeru kompozicije “Hydra” Juga K.Markovića, dela A.Kopela i Nebojše J.Živkovica, Debisija i Ravela, ali pre svega monumentalne Bartokove sonate za dva klavira i udaraljke.
Dve večeri “off” karaktera su ostale nezaboravne za najrazličitije muzičke sladokusce: prvi somborski koncert “Kralja Čačka” uz klavirske improvizacije Marka Marića i zatvaranje festivala uz naš najtraženiji pijanistički džez duo Zulfikarpašić-Hadžimanov.
Uz treći majstorski kurs Žaka Ruvijea, pijanisticko veče J.Treciak-M.Sobula i novu predstavu za decu “Kutija za igračke”na Debisijevu muziku kojom je SOMUS obeležio Debisijev jubilej, kao i uz nezaboravni celokupni vizuelni dizajn festivala našeg Milana Janića, pune sale i izvanredne prikaze festivala u najznačajnijim nacionalnim medijima koji prate klasičnu scenu, SOMUS 2018 je postavio nivo koji onda obavezuje za budućnost!

Edicija 2019 biće zapamćena po nezaboravnim koncertima Zijaha Sokolovića sa muzičarima,
omiljenim SOMUS-ovim umetnicima: Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Vilijam Hagen, David
Kastro-Baldi i Ivan Karizna i dva nova gosta Timoti Ridu i Per Rundberg. Visečasovni programi,
izvođenja na nivou najpoznatijih svetskih festivala, « standing ovation » na kraju svakog koncerta –
entuzijazam na sceni i u salama!
Ljubitelji klavirskih resitala mogli su ponovo da uživaju u izvođenjima nesumnjivo našeg najboljeg
pijaniste Aleksandra Madžara, a somborska publika je i otkrila italijanskog virtuoza Lorenca di
Bela. SOMUS se poklonio i svojoj Somborki Aleksandri Vrebalov, a zatvorili smo festival
koncertom o kome se dugo posle pričalo – veče sevdaha sa kvintetom muzičara koji se retko sreće
na jednom mestu : uz Jelenu Jakovljević svirali su, smejali se, uzdisali i plakali Boško Jović,
Mustafa Šantić, Vanja Radonja i Mate Bekavac!