UČESNICI


ALEKSANDAR MADŽAR, pijanista (Srbija)

Aleksandar Madžar je rođen u Beogradu 1968. godine. Počeo je da svira klavir pod vođstvom Gordane Malinović sa šest godina, a kasnije je studirao u Novom Sadu, Beogradu, Moskvi i Briselu, sa Arbo Valdmom, Elisom Virsaladze i Danielom Blumentalom.
Dobitnik je nagrada u Ženevi, Leeds-u, na takmičenjima “Busoni” i “Umberto Micheli”, a debitovao je sa Berlinskom filharmonijom i Ivanom Fischerom 1990. godine. Od tada redovno nastupa širom Evrope, uživajući u bogatoj i raznovrsnoj
karijeri koncerata sa orkestrom (sa dirigientima kao sto su Andre Previn, Marcello Viotti, Paavo Jarvi, Andris Nelsons) i kamernom muzikom, i povremenim turnejama po Severnoj i Južnoj Americi, Južnoj Africi i Dalekom Istoku i Australiji.
Aleksandar je čest gost koncertnih sala kao sto su Wigmore Hall u Londonu, Theatre de la Ville u Parizu, Briselski Bozar, Amsterdamski Concertgebouv, kao i Conservatorio u Milanu; gostovao je na letnjim festivalima u Delftu, Lockenhausu, Peasmarshu i Juventusu (Cambrai). Njegovi redovni partneri u
kamernoj muzici su, između ostalog, kvartet Takacs, Anthoni Marvood, Nicolas Altstaedt, Vilde Frang i sopran Juliane Banse.
Nedavno je bio na turneji u Nemačkoj, Italiji i Holandiji sa Nordvestdeutsche  filharmonijom, a izabran je od strane Zubina Mehta kao solista za 60. godišnjicu saradnje maestra sa Beogradskom filharmonijom. 
Aleksandar Madžar predaje na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu i često drzi majstorske tečajeve na drugim fakultetima.)

 


ADRIAN BRENDL, violončelista (Velika Britanija)

Foto: Jack Liebeck

Kao neumorni šampion nove muzike, Adrian uvek nastoji da u svoje programe uključi savremeno delo. Nedavno je završio trogodišnji projekat sa Birtvistlom gde je održao svetske premijere ciklusa pesama “Bogenstrich” i Trio za violinu, violončelo i klavir, dela koja je snimio za ECM izdavačku kuću. Druge značajne svetske premijere uključuju Pokrete za violončelo i klavir Jorka Holera i Koncert za violončelo, koji je predstavljen zajedno sa Cimermanovom “Canto di speranza” sa NDR Simfonijskim orkestrom u Hamburgu.
Kreativna inovacija i muzička svestranost zauzimaju visoko mesto na listi atributa koje neguje Adrian Brendel. Violončelista, odgajan u velikoj srednjoevropskoj tradiciji muziciranja, uspostavio je snažna i trajna partnerstva sa mnogim umetnicima i nastupao sa njima na najprestižnijim svetskim festivalima i koncertnim dvoranama. Njegova ljubav prema savremenoj muzici nastala je u tinejdžerskim godinama kada je otkrio dela Kurtaga, Kagela i Ligetija; od tada je napredovao uz značajne narudžbine i pionirske saradnje sa tako raznolikim kompozitorima kao što su Tomas Ades, Harison Birtvistl, Peter Ettveš i Đerđ Kurtag. Širina Adrianovih muzičkih strasti takođe obuhvata džez i svetsku muziku i uticala je na njegovu odluku da se pridruži “Nash” ansamblu 2014. godine.

Rođen u Londonu 1976., Adrian je učio violončelo sa Vilijamom  Pletom i ubrzo je usvojio duboku privrženost svog profesora  prema kamernoj muzici. Kasnije je učio od Aleksandra Belija i Fransa Helmersona u Londonu i Kelnu, a učestvovao je na majstorskim kursevima kod Kurtaga, Ferenca Radoša, članova Alban Berg kvarteta i sa svojim ocem Alfredom Brendelom. Snimak Betovenovih sonata za violončelo sa njegovim ocem dostupan je u okviru izdavačke kuće “Philips”.

Adrijanovo prisustvo na međunarodnoj sceni usko je vezano za njegov rad u svojstvu soliste i kamernog muzičara. Njegovi duo partneri su Aleksandar Madžar, Imodžen Kuper, Til Felner, Tim Horton, Kit Armstrong i Kristijan Ile Hadland, a redovno nastupa i sa, između ostalih, Heningom Kragerudom, Lizom Batijašvili, Lars-Andersom Tomterom, Andrejem Bilovom, Ketrin Gauers i Alasdair Beatson. Kao koncertni solista, nastupao je sa Akademijom Svetog Martina u Poljima, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Škotskim kamernim orkestrom i mnogim orkestrima širom Nemačke i istočne Evrope. Njegova godišnja poseta Međunarodnom muzičarskom seminaru u Prusija Kouvu, koji je osnovao Šandor Veg kao savršeno okruženje za stvaranje muzike, ima veliki lični i umetnički značaj. Do 2017. Adrijan je bio umetnički direktor Festivala “Plush” koji se održava svakog leta od 1995. u Dorsetu. Njegov program je posvećen klasičnoj i savremenoj kamernoj muzici, “lieder” resitalima, koncertima modernog džeza, narodne i svetske muzike i predstavio je preko 100 savremenih dela i 200 vodećih umetnika i muzičara u nastajanju iz celog sveta. Umetnici koji su nastupali na festivalu su Radu Lupu, Mark Padmor, Pol Luis, Luis Lorti, Mikloš Perenji, Entoni Marvud i Lorens Pauer.

 


BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ, pijanista(Srbija/Francuska)

Foto: Nebojša Babić

 

Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde važi za uvaženog umetnika francuske džez scene. Ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je i najvećih priznanja u džez muzici. Prvi autorski album za solo klavir je izdao 2001. godine pod nazivom Solobsession i sa njim stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere, ističu se Nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književnosti (2002), nagrada Django Reinhardt Francuske akademije za muzičara godine, evropska džez nagrada Hans Koller za najbolјeg evropskog džez umetnika (2005) i francuska nagrada Les victoires du jazz za najbolјi album 2007. godine (Xenophonia). Za svoj album Soul Shelter (2012) dobio je najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, Les victoires du jazz, zvanje najbolјeg džez muzičara.

Ima dvadeset godina profesionalnog iskustva sa više od hiljadu koncerata na raznim svetskim scenama, sa mnogobrojnim umetničkim projektima i muzičarima sveta, više od dvadeset diskografskih izdanja, od koji sest samostalno, više od 60 000 prodatih samostalnih CD izdanja.
Održao je mnogobrojne turneje po celoj Evropi, Americi i Aziji.

 


KAMERNI ORKESTAR “FB BANDA” (Slovenija)

Kamerni orkestar provokativnog naziva “FB banda” sastavljen je od najeminentnijih muzičara Ljubljanske filharmonije, RTV simfoničara i Mariborske opere.

“FB banda je grupa mladih muzičara, koji uz rutinski rad u matičnim orkestrima ipak žele drugačiji kontakt sa muzikom u kome nema sindikata i administrativnih pravila koja guše iskreno i predano bavljenje muzikom. Jedini cilj im je: učiti i davati, biti u međusobnom kontaktu i muzikom dirnuti publiku – sa takvim odnosom interpretirati klasičnu muziku iz drugog ugla, bez uobičajene patine, takozvane ozbiljne muzike. Provetreno sa osmehom i suzama na licu…”
Mate Bekavac

 


MATE BEKAVAC, klarinetista (Slovenija)

 

Jedan od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu, unazad nekoliko godina beleži zapažene nastupe i u svojstvu dirigenta. Klarinet je počeo da uči u Ljubljani, kod prof. Franca Tržana (F. Trzan) i prof. Mate Brleka, dok je studije završio na Univerzitetu u Gracu, u klasi prof. Bele Kovača (B. Kovács), a master studije na salcburškom „Mocarteumu“ u
klasi prof. Alojza Brandhofera (A. Brandhofer). Usavršavao se na njujorškom „Džulijardu“ u klasi prof. Čarlsa Najdiha (Ch.Neidich) i na Pariskom konzervatorijumu u klasi prof. Mišela Arinjona (M. Arrignon). Za
visoke umetničke domete postignute na studijama u Salcburgu, dodeljena mu je počasna nagrada austrijskog Ministarstva nauke i umetnosti.
Pobednik je velikog broja takmičenja u Lisabonu, Sevilji, Beogradu, takmičenja „Mocarteum“, finalista je takmičenja YCA u Njujorku, dobitnik „Grand prija“ takmičenja „Yamaha“ u Beču i dr.
Kao solista, nastupao je s kamernim orkestrima „Franz Liszt“, „Cappela Istropolitana“, „Camerata Israel“, Moskovskim solistima, Salcburškim solistima, Minhenskim solistima, Zagrebačkim solistima, zatim sa svim
orkestrima u Sloveniji, kao i filharmonijama van zemlje. U kamernoj muzici ostvario je saradnju s violinistom Gidonom Kremerom (G. Kremer), flautistkinjom Irenom Grafenauer (I. Grafenauer), oboistom Hajncom Holigerom (H. Holliger), pijanistkinjom Elenom Baškirovom, violončelistkinjom Sol Gabetom (S. Gabeta), violistom Jurijem Bašmetom (Y. Bashmet), kvintetom „Tartini“. Solo klarinet je svirao u
Evropskom kamernom orkestru, Malerovom kamernom orkestru i Kraljevskom orkestru „Koncertgebaua“. Njegov repertoar obuhvata dela baroka, klasicizma, romantizma, kao i savremenog repertoara za klarinet,
uključujući komade s uticajima džeza i klecmera. Čest je gost festivala u Lokenhausu (Austrija), Jerusalimu, Bazelu, Dubrovniku, Lucernu, Minhenu.
Mate Bekavac je ostvario trajne audio zapise za arhiv Slovenačkog radija, a sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije i dirigentom Antonom Nanutom snimio je neka od kapitalnih dela literature za klarinet. 

 


MAIRED HIKI, violinistkinja (Irska)

Proslavljena irska violinistkinja Maired Hiki je poznata po njenom zadivljujućem izrazu, uzvišenom tonu i neustrašivoj virtuoznosti. Njena prirodna sposobnost da komunicira iskreno, sa lepotom i integritetom, privlači publiku širom sveta.

Kao solista Maired je nastupala sa orkestrima poput RTÉ Irish National Symphony Orchestra, RTÉ Irish National Concert Orchestra, Hessicher Rundfunk Sinfonie Orchester, Württembergisches Kammerorchester, Philharmonisches, Staatsorchester Mainz, Kremerata Baltica, Chamber Orchestra of Europe , Camerata Ireland i dirigentima poput Kristofa Ešenbaha u nekim od najvećih svetskih sala. Njen debi u Karnegi holu opisan je kao „…magičan, koji prodire u srce i dušu muzike.“ (New York Epoch Times).  Maired je koncertmajstor orkestra “Orchester National des Pais de la Loire”.

Strastveni kamerni muzičar, Maired je nastupala sa ser Andrašom Šifom, Berijem Daglasom, Tabeom Cimerman, Renoom Kapusonom, Mateom Bekavcem, Irenom Grafenauer, Aleksandrom Lonkihom, Stivenom Isserlisom, Kristijanom Teclafom, Borisom Berezovskim, Kirilom Gernštajnom, Polom Nojbajerom, Andresom Diazom, Piterom Vispelvaijem, Mišel Letijekom, Markom Kopeijem, Dmitrijem Sitkovetskim i “Vanbrugh” kvartetom između mnogih drugih.

Maired je pozvana da nastupi na Festivalu kamerne muzike u Vest Korku, Festivalu kamerne muzike Vestport, muzičkom festivalu “Clandeboye”, “Rheingau festivalu”, “Sommets Musicaux de Gstaad”, Festivalu kamerne muzike u Mantovi, “Grachtenfestivalu” u Amsterdamu, festivalu “Rolandseck”. Njena ljubav prema kamernoj muzici dovela ju je do toga da je 2016. bila suosnivač Festivala kamerne muzike “Ortús” u svom rodnom Korku, čiji je umetnički direktor.

Maired je bila NCH mladi muzičar godine Irske 2010 – 2012. Pored osvajanja nagrada na renomiranim irskim takmičenjima, osvojila je treću nagradu kao i specijalnu nagradu za najbolju interpretaciju virtuoznog dela na Međunarodnom takmičenju “Louis Spohr” 2016. i prvu nagrada na Violinskom takmičenju “Jeunesses Musicales”, Rumunija 2012. Godine 2017. dobila je Specijalnu nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju “Berliner” i Menhetn međunarodnom muzičkom takmičenju. Nagrađena je nagradom “Andre Hoffmann” u “Sommets Musicaux de Gstaad” u januaru 2022. za interpretaciju svetske premijere ‘Epizode’ Volfganga Rima.

Rođena 1996. godine, Maired je počela da svira violinu sa tri godine sa Jirkijem Pietilom. Od 2003. do 2014. studirala je kod Adrijana Petkua na muzičkoj školi CIT Cork, Irska i provela godinu dana u Francuskoj na Konzervatoriju u Nantu kod Konstantina Serbana. Godine 2020. diplomirala je izvođenje na Akademiji Kronberg, gde je studirala sa Mihaelom Martin, sponzorisanom od “Hilmar Kopper Stipendium”-a. Mairead je pohađala majstorske kurseve i intenzivno sarađivala sa umetnicima kao što su Andraš Šif, Rita Vagner, Ferenc Radoš, Gidon Kremer, Dora Švarcberg, Elena Baškirova, Hju Megvajer, Vadim Repin, Marijana Sirbu, Ana Čumačenko, Vadim Gluzman, Stiven Iserlis, Maurisio Fuks, Gabor Takacs-Nagi, Kristof Ešenbah, Mark Danel i Ivri Gitlis između ostalih. Maired takođe svira tradicionalnu irsku muziku i osvojila je osam svetskih nagrada irskih violinista.

Maired trenutno svira na “1702 Giovanni Tononi” violini.

 


PER RUNDBERG, pijanista (Švedska)

Per RUNDBERG, je rodjen1971. u Skelleftei, u Švedskoj. Studirao je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Stokholmu kod prof. Staffana Scheja i sa Setom Taniel u skoli „Jehudi
Menuhin” u Stoke d’Abernon u Engleskoj. Usavršava se na Univerzitetu za muziku Mozarteum u Salzburgu kod prof. Karla – Heinza Kammerlinga gde je diplomirao 1995. godine sa pohvalama a studira takodje u Parizu, u skoli Ècole Normale de Musique Alfred Cortot, na Akademiji Franz List u Budimpesti i u Rimu gde mu je profesor Murray Perahia.

Rundberg često drži koncerte širom Evrope i SAD i nastupa u glavnim koncertnim dvoranama kao što su Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerthaus u Becu, Konserthuset i Bervaldhallen
u Stokholmu. Kao solista nastupao je sa raznim orkestrima, medju kojima su Camerata Salzburg (dirigent Sir Roger Norrington), Orkestar Mozarteum (dirigenti Ivor Bolton i
Johannes Kalitzke), Simfonijski orkestar Švedskog radija, Moravska filharmonija, Češka filharmonija, Kamerni orkestar Ostrobothnia u Finskoj i Umea Simphoniorchestra. Često je bio pozvan da nastupa na velikim festivalima kao što su Salzburg Festival, Schleswig – Holstein Festival, Feldkirch Festival, Nuovi Spazi Musicali i Festival di Nuova Consonanza i Festival di Paskqua u Rimu, Bilbao 2001 i Aspekte Salzburg.
Per Rundberg je snimao diskove sa raznim etiketama kao što su Accent Music, Polimnia Records i KcClassics, a I ucestvovao je u nekoliko radio i TV prenosa. Njegova posvećenost savremenoj muzici dovela je do mnogih premijernih izvodjenja i bliskog rada sa nekim od najistaknutijih kompozitora našeg vremena kao što su Arvo Part, Franco Donatoni, Beat Furrer, Giia Kancheli, George Crumb i Klaus Ager.

 


IVAN JEVTIĆ, kompozitor (Srbija)

Ivan Jevtić je rođen u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971., a magistrirao 1973. godine. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku, a u klasi poznatog francuskog kompozitora Olivier-a Messsiaen-a, a nakon toga i u Beču, kod profesora Alfreda Uhla na Visokoj školi za muziku (Herderova stipendija). Od 1978. živi i radi kao slobodni umetnik.

Laureat je mnogobrojnih domaćih i internacionalnih konkursa za kompoziciju. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika (Maurice André, André Navarra, Gérard Caussé, André Henry, Manfredo Schmiedt, Pascal Gallet, Gene Pokorny, Stephen Burns, Roberto Gatto, Roberto Duarte, Eric Aubier, Eric Fritz, Radovan Vlatković, Thierry Escaich,, Irena Grafenauer, Mira Jevtić, Xenia Jankovich, Aleksandar Madžar, Svetlana Tirmenštajn, Mladen Đorđević, Bojan Suđić, Guy Touvron, Bernard Soustrot…..) u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini.

Bio je član žirija više internacionalnih muzičkih takmičenja, gde su na programu istih, njegova dela bila zadata kao kao obavezni komadi: u Parizu, Narbonu, Lunevilu, Beogradu, Arlu i Ženevi.

Od 1997.-1999. bio je profesor kompozicije i orkestracije na Konzervatorijumu za muziku, Federalnog univerziteta u Pelotasu (Rio grande do sul), Brazil. Do danas je Ivan Jevtić napisao više od 100 kompozicija (opusa) u oblasti kamerne, koncertantne i simfonijske muzike. Njegova dela su su izdata kod tri poznata francuska izdavača : A. Leduc, G. Billaudot, Chant du Monde i kod švajcarskog izdavača Éds. Bim. Štampano je oko 20 CD sa njegovim kompozicijama u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, SAD, Nemačkoj, Japanu….

2003. je izabran za Dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU.

 


ZORAN KRAJIŠNIK, gitarista

Sa samo 16 godina Zoran Krajišnik (Sarajevo,1968), gitarista, snimio je svoju prvu samostalnu LP ploču za sarajevski Diskoton. Prve poduke iz gitare dobio je u Sarajevu, Diplomirao je i završio magistarske studije na Fakultetu
muzičke umetnosti u Beogradu (klasa prof. V. Ogrizović). Pohađao je majstorske kurseve kod čuvenih pedagoga i umetnika kao što su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de Santi. Od 1996-1998. godine bio je student prestižne Solist-klase prof. L. Triera na Royal Danish Music Conservatory u Kopenhagenu (Danska).
Dobitnik je nagrada na brojnim takmičenjima i festivalima: Internacionalno gitarsko takmičenje Volos (Grčka, 1981, 1986, 1988), Rekanati (Italija, 1982, 1983, 1984), specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika Međunarodnog takmičenja u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na takmičenju M.
Giuliani u Bariju (Italija, 1990), i druge nagrade (prva nije dodeljena) na takmičenju F. Sor u Rimu (Italija,1995).
Nastupao je kao solista ili sa simfonijskim orkestrima širom zemlje i sveta (Rusija, Slovačka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Mađarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Luksemburg, Grčka). Veliki broj solističkih i koncerata u kamernim formacijama održao je na čuvenim festivalima kao što su Guitar Art Festival u Beogradu (2006, 2009,2015), KotorArt (Crna Gora), NOMUS, Sarajevska zima itd.
Snimio je CD u produkciji Swiss Record Company, CD Alba del Dia sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin, solistički CD Horizonti i CD Ben ritmato e deciso sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem sa kojim svira u duu od 2007. godine. Sa sopranistkinjom Liljanom Lišković sarađuje od 2018. godine.
Zoran Krajišnik je redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Banja Luci. Pokretač je GuitarFesta u Banja Luci. Jedan je od osnivača Asocijacije gitarista Srbije.
Od 2012. do 2015. godine je vršio dužnost dekana Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

 


LAURA LEVAI AKSIN, flautistkinja (Srbija)

Laura Levai Aksin je redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra.
Rođena je u Subotici gde je započela svoje muzičko obrazovanje. Diplomirala je i
magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Marijana Egića. Studije je
nastavila u Parizu u klasi prof. Claude Lefebvre, zatim u klasi prof. Patrick Gallois-a i završila sa
“1er prix de superieur” i “1er prix d’exellence à l’unanimité du jury”. Svoje znanje je usavršavala na brojnim majstorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga, kao što su Jacques Castagnet, Aurèle Nicolet itd.
Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nagrađena je na Takmičenju muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodeljena joj je Prva nagrada za interpretaciju savremenih dela. Nastupala je kao solista sa nizom simfonijskih i kamernih orkestara u Srbiji i inostranstvu.
Održala je brojne recitale i svirala na mnogim kamernim koncertima u bivšim zemljama Jugoslavije, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Španiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu, itd. Bila je solo flautista orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamernog orkestra Camerata Academica u Novom Sadu, kao i ansambla za novu muziku Musica Viva. Tokom boravka u Francuskoj bila je članica ansambla Tickmayer Formatio, Theatre Jel i Orleans Flute Orchestra. Članica je kamernog trija sa Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina),
trija flauta Density, dua sa gitaristom Zoranom Krajišnikom i duvačkog kvinteta Synergia 5.
Snimala je za mnoge radio i TV centre u regionu, Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI. Izdala je kompakt diskove za Recommended Records i SLAM Production iz Velike Britanije, EOS iz Graca, Visio Mundi i SKC iz Novog Sada.
Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a godinama je predavala i na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.

 


MIHAJLO ZURKOVIĆ, pijanista (Srbija)

Mihajlo Zurković je rođen u Somboru gde je započeo svoje muzičko obrazovanje. Sa 14 godina postaje student „nulte godine“ za izuzetne mlade talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Diplomirao je i magistrirao u istoj ustanovi sa najvišim ocenama u klasi prof. Jokuthon Mihailović. Dobitnik je mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: prva specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ (Beograd, 1995), prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Citta di Moncalieri“ (Monkalijeri, Italija, 1995), treća nagrada na međunarodnom takmičenju „Frederik Šopen“ (Novi Sad, 1997), prva nagrada na Internacionalnom forumu u Kijevu (Ukrajina, 2009.) kao i diploma finaliste pijanističkog takmičenja „Dinu Lipatti“ (Bukurešt, Rumunija, 2002).
Od svog prvog solističkog koncerta koji je imao sa 12 godina, do sada je odsvirao preko četirsto resitala, kamernih koncerata i nastupao je kao solista sa različitim orkestrima. Svirao je u svim značajnijim salama u Srbiji (velika sala KNU, Skupština grada Beograda, Sinagoga i Gradska kuća u Novom Sadu, Gradska kuća u Subotici, Sala simfonijskog orkestra u Nišu…) i imao zapažene nastupe u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Rumuniji, Mađarskoj, Japanu, Kini, Rusiji i SAD. Nastupao je na festivalima:
Somborske muzičke svečanosti, BEMUS, NIMUS, „Kek madar“ (Kaloča, Mađarska), “Pianotune” (Lommel, Belgija), “ Festival di Musica Terni” ( Terni, Italija), “ Festival di Musica Lago di Como” (Komo, Italija), “ Piano Echos” (Villa Remotti, Fubine, Italija), “ Festival de Musica de Sant Pere de Rodes” ( Đirona, Španija), “ Les folles Journees” ( Kanazava, Tokio, Japan), “ Scene National De Sete, Ensemble Conterpoint” (Set, Francuska) i „Movimentos“ (Volfsburg, Nemačka).
Učestvovao je u projektu „40 fingers“ u okviru koga je imao niz zapaženih nastupa u Italiji. U decembru 2009. godine debitovao je u Njujorku sa resitalom u “Bechstein hall”. U martu 2010. nastavlja svoju koncertnu aktivnost u Rusiji nastupima u nekoliko značajnih sala u Sankt Petersburgu: Mala sala Konzervatorijuma Rimski-Korsakov, Velika sala koledža Modest Musorgski (u okviru festivala posvećenog Šopenu) i u jednoj od najprestižnijih sala – Šeremetjev dvorac.
Tokom koncertne sezone 2013/14 učestvuje u velikom projektu irske kompanije „Fabulous Beast Dance Theatre“ u okviru koga izvodi „Posvećenje proleća“ i „Petrušku“ Igora Stravinskog na festivalima u Nemačkoj i Irskoj.
2009. godine je izdao kompakt disk u produkciji kulturnog centra „Laza Kostić“ iz Sombora i Akademije umetnosti Novi Sad sa delima Šuberta, Šopena, Bramsa i Skrjabina.
Mihajlo Zurković je idejni tvorac, jedan od osnivača i prvi umetnički direktor, ponovno uspostavljenog muzičkog festivala Somborske muzičke svečanosti – SOMUS.
Angažovan je kao vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

« …Miša Zurkovic je pokazao svoje neverovatno pijanističko umeće. Treba ga sa poštovanjem svrstati u rang vrhunskog talenta bezuslovno sposobnog za izražajni i jasan zvuk i bez ikakvog straha od preterivanja, ubrojiti ga međju velika imena pijanističkog sveta… »
Alessandro Samsa, « Recensioni di musica classica », Terni 2014

“Bili smo preplavljeni istovremeno i intimnim i ekstrovertnim pristupom, istančanom paletom prefinjeno izdiferenciranih tonskih boja, uzburkanih osećanja, besprekornim virtuozitetom, a opet naizgled jednostavnim i lakim predavanjem čija muzikalnost ni u trenutku nije dolazila u pitanje. Zurkovićevo tumačenje plenilo je od početka do kraja lepotom i uzbudljivim muzičkim tokom, minuciozno oblikovanim detaljima i stilskom uverljivošću”
Marija Adamov, Dnevnik 2016.

 


MINA BOŠNJAK, dirigent (Srbija)

Diplomirala je horsko i orkestarsko dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosi u Beogradu u klasi prof. Stanka Šepića. Srednju školu završava u Zemunu u M.Š. Kosta Manojlović na odseku za klavir. Studije dirigovanja započinje sa 18 godina. Tokom studija radila je kao dirigent i asistent dirigenta mnogih horova, uključujući i AKUD „Lola“, KUD „Branko Cvetković“ i zemunski mešoviti hor „Odjek“ sa kojim je imala brojne nastupe u zemlji i inostranstvu. 2016-te godine
postaje profesor stručnih muzičkih predmeta u muzičkoj školi „Petar Konjović“, Sombor kao i dirigent hora i orkestra muzičke škole. 2018-te sarađuje sa maestrom Eraldom Salmijerijem i kao asistent dirigenta radi na postavci opere Karmen na Operosa operskom festivalu u Crnoj Gori. Iste godine započinje usavršavanje na Evropskoj akademiji za dirigovanje u Vićenci, gde pod mentorstvom maestra Romolo Đesija sarađuje sa Veneto filaharmonijom i pohađa
masterklasove kod maestra Juliusa Kalmara (Univerzitet u Beču) i Sigmunda Torpa (Univerzitet u Oslu). 2021/22 godine uspešno završava majstorske kurseve kod maestra Aleksandra Polianičkog (Rusija), Šarl Olivie Munroa (Kanada) i Uroša Lajovica (Slovenija) radeći sa Moravskom i Makedonskom filharmonijom.

 


LIDIJA KNAJP, flautistkinja (Srbija)

Lidija Knajp je osnovno muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi “Josip Slavenski” u klasi prof. Đurđice Gudelj u Novom Sadu. Po završetku srednje muzičke škole “Isidor Bajić” u klasi prof. Radmile Rakin-Martinović upisuje “Hochschule fur Musik” u Minhenu u klasi prof. Klausa Schohowa. Diplomirala je 1994. godine, a magistrirala sa najvišim ocenama 1997. godine kod istog profesora. Nakon toga godinu dana se usavršava na “Mozarteumu” u Salzburgu kod čuvene prof. Irene Grafenauer. Takođe, majstorske kurseve pohađala je kod eminentnih profesora: Aurèle Nikolet, Peter Lucas Graf, Paul Meisen, Herbert Kleemeyer i drugi. Dobitnica je prve nagrade kao solista na saveznom takmičenju u Ljubljani (Slovenija) 1988. i prve nagrade za kamernu muziku u Beogradu 1990. godine. Na minhenskom akademskom takmičenju “Carl Maria von Weber” 1992. osvaja drugu nagradu. Ostvarila je niz snimaka za radio i televiziju RTV, RTS, kao i za nemačku državnu televiziju WDR. Mnogobrojne solističke koncerte imala je u gradovima: München, Stuttgart, Frankfurt, Ravensburg, Bonn, Garmish-Patenkirchen, Landshut u Nemačkoj; Aix-en-Provence, Bandol, Marseille u Francuskoj; Liege- Belgiji; London u Engleskoj; Zagreb u Hrvatskoj; Novom Sadu i Beogradu u Srbiji; Denver, Chicago u Americi. Kao solista učestvovala je na Tollwood festivalu u Minhenu dugi niz godina izvodeći Mocartovu “Čarobnu frulu” i “Otmicu iz Saraja”. Druge značajne nastupe imala je sa duvačkim kvintetom “Art con Vent”, kvartetom flauta “Ladon”, svirala je sa pijanistkinjom Anom Gurari i sa harfistkinjom Silke Aichorn širom Evrope.
Trenutno je profesor flaute u muzičkoj školi “Petar Konjović” u Somboru. Doktorirala je na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi red. prof. Ljubiše Jovanovića na temu “Izazovi savremene interpretacije autentičnih kompozicija za flautu J. S. Baha”. Iste godine dobitnica je nagrade Bruno Brun za postignut najbolji uspeh na završnim doktorskim akademskim studijama izvođačkih umetnosti.

 


MILICA MAJSTORAC, sopran (Srbija)

Milica Majstorac, sopran, rođena je u Odžacima. Osnovne i master studije solo pevanja završila je u Novom Sadu na Akademiji Umetnosti u klasi dr Milice Stojadinović. Pedagoškim radom počela je da se bavi nakon osnovnih studija 2010. godine radeći u Muzičkom i edukativnom centru “Carpe diem” kao profesor pevanja u Novom Sadu, nakon čega je 2014. godine postala nastavnik solo pevanja u Muzičkoj školi “Petar Konjović” u Somboru u izdvojenom
odeljenju u Odžacima. Njen pedagoški rad krase brojne nagrade sa republičkih i međunarodnih takmičenja. Od 2016. godine je član žirija međunarodnog takmičenja “Mita Topalović” u Pančevu.
Tokom studija je bila solista hora Eparhije sremske “Sveti Nikolaj” iz Sremskih Karlovaca, a potom i hora “Milenko” iz Čerevića sa kojim je pevala do upokojenja maestra Georgija Maksimovića. Nakon zaposlenja u muzičkoj školi u Somboru nastupa na koncertima škole kao solista sa orkestrom i horom škole i od tada ima i brojne druge nastupe kao solista.

 


NIKOLA MALIDŽAN, harmonikaš (Srbija)

Rođen je 1986. godine u Novom Sadu. Sa 8 godina počinje da svira harmoniku u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u svom rodnom gradu, gde 2005. godine završava i srednju muzičku školu u klasi profesora Gorana Penića. Nakon toga upisuje Filološko- umetnikčki fakultet u Kragujevcu. Posle završene treće godine studija dobija nagradu „Student godine“ od strane Profesorskog kolegijuma Filološko-umetničkog fakulteta kao najbolji student te godine na Odseku za muzičku umetnost. Na završnoj godini studija
biva dobitnik stipendije „Fonda za mlade talente“ kao jedan od 1000 najboljih studenata u Srbiji. Studije u Kragujevcu završava 2009. godine sa najvišim ocenama u klasi profesora Vojina Vasovića. U toku školovanja učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima i festivalima, kako solističkim, tako i na takmičenjima za kamerne ansamble i osvojio brojne nagrade od kojih se ističu: „Internacionalno takmičenje za harmoniku i kamerne ansamble“ (duo sa Aleksandrom Lečić – flauta),Hrvatska Moravske Toplice (Slovenija) – I nagrada, „Međunarodni susret harmonikaša“ – kategorija kamernih ansambala (duo sa Aleksandrom Lečić – flauta), Pula () – I nagrada, Takmičenje za duvače i kamerne ansamble „Davorin Jenko“(duo sa Aleksandrom Lečić), Beograd – Laureati, „Međunardni susret harmonikaša“, kategorija – solisti, Pula (Hrvatska) – I nagrada, Takmičenje „Zvezdane staze“, Kragujevac (Srbija) – I nagrada, Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije – kategorija: harmonika, Beograd (Srbija) – I nagrada… U potrazi za daljim usavršavanjem, Nikola upisuje i magistarske studije na Visokoj školi za muziku (Hochschule für Musik) u nemačkom gradu Vircburgu (Würzburg). Za vreme magistarskih studija u Nemačkoj bio je stipendista Bavarskog centra za studente iz istočne i jugoistočne Evrope (“BAYHOST”) iz Regensburga.
Učestvovao je u nekoliko značajnih projekata, a kao najznačajniji može se istaći projekat pod nazivom „Dani nove muzike“ („Tage den Neuen Musik“), gde je Nikola učestvovao u izvođenju dela Andraša Hamarija (Andras Hamary) koje nosi naziv „Memento“. Takođe, nastupio je na premijeri dela pod nazivom „Lapaigascaa“ mladog nemačkog kompozitora Johanesa Grosa (Johannes Grosz). Magistarske studije u
Vircburgu završava velikim koncertom 2012. godine ,ocenjenim najvišom ocenom, u klasi profesora Štefana Husonga (Stefan Hussong).
Seminare je pohađao kod nekolicine eminentnih profesora: Jurij Šiškin, Mika Vajrinen, Janoš Balint (flauta, seminar za kamernu muziku), Veli Kujala. Trenutno je zaposlen kao Profesor harmonike u Muzičkoj školi “Petar Konjović” u Somboru.

 


MARKO RADOJKOVIĆ, gitarista (Srbija)

 

Rođen je u Nišu 1994. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio je u Nišu, Osnovne akademske studije na Akademiji muzičke umetnosti u Novom Sadu, a master na
Fakultetu muzičke umetnosti.

Tokom školovanja je osvajao brojne nagrade u zemlji i
inostranstvu. Imao je solističke koncerte u rodnom Nišu, Beogradu (u Italijanskom kulturnom centru i u Kripti Crkve Sv. Marka, kao i u Norveškoj – Mosjoen, a aktivno je učestvovao i u koncertima koje je organizovala muzička škola „Petar Konjović“ Sombor.

I kao pedagog ostvaruje nagrade sa učenicima. Cilj kome stremi je dalje usavršavanje u oblasti muzike, ne samo kao solistički i kamerni interpretator, već i kao pedagog. Eksperimentiše kroz različite muzičke žanrove. Radio je u Muzičkoj školi „Slobodan Malbaški“ Kikinda i „Petar Konjović“ Sombor, a od septembra 2022. u Muzičkoj školi Niš.

 


ANA ZELIĆ, violončelistkinja (Srbija)

Ana Zelić, violončelo (2000) osnovno i srednje muzičko obrazovanje završava u Muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Somboru u klasi prof. Aleksandre Đurić-Paljenkaš. Student je četvrte godine violončela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Marka Miletića. U toku srednje škole osvaja nagrade na Međunarodnim takmičenjima gudača u Bačkoj Topoli i Sremskoj Mitrovici, kao i na Republičkom takmičenju u Beogradu. Održava celovečernji koncert sa klavirskim triom u Sulmoni (Italija). Uzima učešće na raznim kulturnim manifestacijama grada Sombora. Učestvuje u projektu „Vivaldijevim tragovima“ (2017) i svira u orkestru Filharmonije
mladih (2018). Kao član orkestra svira i u kamernom orkestru Kikinde (2021), Internacionalnom projektu Filharmonijskog orkestra „Za nove mostove“ (2022), kao i projektu „Sounds of change“ sa kojim nastupa u Ljubljani (Slovenija). Član je orkestra Akademije umetnosti.

 


STEFAN IVETIĆ, violinista (Srbija)

 

Stefan Ivetić (2004) osnovno muzičko obrazovanje započeo je 2010. godine u Muzičkoj školi ,,Petar  Konjović“ u Somboru, na instrumentu violina u klasi prof. Jovane Marković. 

Tokom školovanja je učestvovao na mnogobrojnim takmičenjima (Međunarodno muzičko takmičenje „Fantast 2015“, takmičenje gudača u Bačkoj Topoli 2015., Republičko takmičenje 2016., Republičko takmičenje 2017. kao član ansambla Crescendo). 

Tokom školovanja učestvovao je kao izvođač na priredbama, javnim časovima I humanitarnim koncertima,  učestvovao sa kvartetom u predstavi ,,Svaka divna stvar”, kao solo izvođač i kao član orkestra Muzičke škole “Petar Konjović” i Somborske filharmonije. 

Nakon završetka niže muzičke škole nastavlja školovanje kao učenik Srednje muzičke škole u Somboru. Nastavlja sa aktivnim učešćem na koncertima, priredbama I takmičenjima: Republičko takmičenje 2018  (I nagrada), Republičko takmičenje 2021. (I nagrada), Međunarodno online takmičenje gudača ”Stevan Mokranjac” 2021. (I nagrada), u klasi prof. Aleksandre Milićević-Mandić. U međuvremenu pohađa časove violine kod prof. Lakatoš Roberta, na čijem je Master kampu bio polaznik, u Vrdniku 2020, u Gornjem Milanovcu i Zaječaru 2022. godine. 

Intenzivno se priprema za upis na Muzičku akademiju i njegova želja je da se bavi profesionalnim  sviranjem violine.

 


ORKESTAR MUZIČKE ŠKOLE “PETAR KONJOVIĆ” SOMBOR

Kao nastavak višegodišnje intenzivne saradnje sa profesorima i učenicima muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru, a sa željom da se pruži šansa mladima, orkestar muzičke škole će dobiti priliku da nastupi na festivalu, podeli scenu sa vrhunskim profesionalnim muzičarima i bude deo Somusovog jubileja.

Orkestar Muzičke škole „Petar Konjović“ svoje početke vezuje za 2001. godinu, kada je tadašnja nastavnica, pokojna Tereza Žili, osnovala mali nestandardni orkestar „Amadeus“.
Zanimljivim aranžmanima i nadahnutim izvođenjima podstaknuti velikom muzikalnošću i temperamentom, osvojili su simpatije svih i I nagrade na Republičkom takmičenju i Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije. Od 2010. godine orkestar je vodio prof. Gregor Zagorc. Pod njegovim rukovodstvom orkestar je imao brojne nastupe, a kruna kvalitetnog rada bila je I nagrada na Međunarodnom takmičenju orkestara u Neerpeltu, Belgija, 2. maja 2011. godine. Gregor trenutno radi u Sloveniji, i vodi izuzetno uspešan Tamburaški orkestar.
Od 2016. godine orkestar, sada pod nazivom Orkestar Muzičke škole „Petar Konjović“ je pod stručnim vođstvom prof. Mine Bošnjak. Orkestar sačinjavaju najbolji učenici osnovne i srednje muzičke škole. Njihova najvažnija aktivnost proteklih godina je organizovanje koncerata za širu publiku. Najistaknutiji su Koncert posvećen Lazi Kostiću, izvođen dva puta u Somboru i jednom u Gimnaziji „Laza Kostić“ u Novom Sadu, i tradicionalni Praznični – novogodišnji koncerti, kao i koncerti na otvorenom na završetku svake školske godine. Takođe su nezaobilazni deo manifestacija u okviru Grada Sombora. Njihova glavna misija je, s jedne strane, izgrađivanje učenika u visoko profesionalne muzičare sa velikim orkestarskim iskustvom, a sa druge strane popularisanje klasične muzike i orkestarskih instrumenata. Odlikuje ih veoma visok kvalitet izvođenja, uprkos „malim“ godinama izvođača i mahom lošijim školskim instrumentima na
kojima sviraju.


SONJA ŠARIĆ, sopran (Srbija)
Sonja Šarić, sopran, rođena je u Somboru. Svoj glas školovala je na Univrzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu, u klasi prof. Snežane Stamenković, gde je završila osnovne i master studije.
Učestvovala je na brojnim takmičenjima republičkog i internacionalnog nivoa na kojima je osvojila veliki broj nagrada među kojima se ističu Gran Pri “Maria Kalas” u Atini 2017 godine, zatim austrijska “Musiktheaterpreis” u kategoriji za mlade umetnice 2019. godine za ulogu Leonore u Verdijevom Trubaduru. Godine 2021.osvojila je prvu nagradu i nagradu publike na 4. Internacionalnom pevačkom takmičenju Eva Marton.
Nakon završenih studija, u periodu od 2016. do 2019. godine Sonja je  član operskog studija pri operi u Gracu . Tu je pored velikog broja manjih uloga  i koncerata veoma zapažena u mnogim većim ulogama svog faha poput Grofice u Mocartovoj “Le nozze di Figaro”, Leonore u Verdijevoj “Il Trovatore”, Madam Korteze u Rosinijevoj operi “Il viaggio a Reims”, Nedde u operi “Pajaci” Ruđera Leonkavala.
Uz aktivne nastupe u operi, Sonja Šaric neguje i lied i koncertni repertoar. Njega čine dela poput pesama Šuberta, Riharda Štrausa i Malera; Betovenove 9. Simfonije, Bahovog Božićnog oratorijuma i Verdijevog Rekvijema.
Od 2019. Sonja Šarić nastupa kao samostalna umetnica, gostujući u vodećim operskim centrima Evrope. Kao Gerhilde u Vagnerovoj operi Valkira nastupila je u kraljevskoj Concertgebouw u Amsterdamu gde je dirigovao maestro van Zweden, kao i  u Nacionalnoj operi u Parizu  pod dirigentskom palicom Maestra Jordana. Njeni nastupi kao Leonora u Trubaduru oduševili su publiku u Operi u Lincu, Nacionalnom teatru u Manhajmu kao i u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu. 
Na festivalu u Salcburgu 2020. godine pevala je u novoj produkciji Štrausove Elektre. Tokom 2019. godine uspešno je učestvovala na majstorskom kursu Tomasa Hampsona I Melanie Diener u Waiblingenu – Opernwerkstatt Waiblingen, koji je završen velikim koncertom sa Štutgatskom filharmonijom pod vođstvom maestra Ettingera. Na takmičenju dramskih soprana  “Elizabeth Conell” u Sidneju u Australiji osvojila je drugu nagradu i nagradu publike. Iste godine bila je jedna od stipendista čuvene Georg Šolti belkanto akademije. Debitovala je kao Aida u novoj produkciji Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu 2021, a potom se istom ulogom predstavila i u Landesteatru u Lincu. U Narodnom Pozorištu u Beogradu uspešno je debitovala je kao Belinijeva Norma 2022. godine.
Svoj operski debi Šarić je imala u ulozi Grofice u Figarovoj ženidbi  2011. Godine u Bambergu, a nekoliko godina kasnije, 2015 godine debitovala je kao Maria Stuarda u istoimenoj Donicetijevoj operi u Ostravi. Nastupala je na Uskršnjem Festivalu u Baden Badenu u pratnji Berlinske filharmonije sa maestrom Rattle. Na takmičenju “Antonjin Dvoržak” u Karlovim Varima 2012. godine osvojila je prvu nagradu, nagradu publike i nagradu za njabolje izvođenje Mocartove kompozicije. Na univerzitetskom takmičenu “Felix Mendelsson” u Berlinu 2014. dobitnica je treće nagrade, dok je 2015. na takmičenju “Aneliese Rothenberger” osvojila prvu nagradu. Sa samo dvadeset godina bila je dobitnik prve nagrade u mlađoj kategoriji na takmičenju “Feruccio Tagliavini” u Austriji 2010. godine, gde je osvojila i nagradu za najboljeg soprana celokupnog takmičenja. Tokom školovanja u Novom Sadu u Gimnaziji “Svetozar Marković” i Muzičkoj školi “Isidor Bajić” osvojila je veliki broj nagrada i priznanja (Republičko takmičenje Beograd, takmučenje “Nikola Cvejić” u Rumi, “Bruna Špiler” u Herceg Novom), a dobitnik je i stipendije fonda za unapređenje vokalne umetnosti “Melanija Bugarinović”.

 


STRAHINJA ĐOKIĆ, pijanista (Srbija)

Strahinja Đokić rođen je 1991. godine, u Novom Sadu. Osnovnu i srednju Muzičku školu Isidor Bajić (smer klavir) je završio u klasi prof. Dragane Popov-Marić. U sezoni 2011/12. je započeo saradnju sa Srpskim narodnim pozorištem kao klavirski saradnik. Srednju Muzičku školu (smer solo pevanje) Isidor Bajić je završio 2014. godine u klasi prof. Senke Nedeljković.
Uspešno je položio audiciju za Operski studio Narodnog pozorišta (sezona 2013/14.) i time
započeo saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu. Aprila 2014. godine je debitovao u Narodnom pozorištu (Beograd) ulogom Tamničara u operi Tosca (Giacomo Puccini), a u oktobru iste godine u Srpskom narodnom pozorištu (Novi Sad), u istoj ulozi. Pored brojnih nagrada na takmičenjima, laureat je i Republičkog takmičenja za mlade pevače (2011. i 2013. godine) u Beogradu. Višegodišnji je stipendista Fonda za unapređenje vokalne tehnike Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović-Kalin, kao i dugogodišnji dobitnik nagrade Dositeja (Fond za mlade talente) za izuzetne uspehe na takmičenjima. Školske 2015/16. godine radio je kao klavirski saradnik na odseku solo pevanje u Muzičkoj školi Isidor Bajić. U periodu od 2016. do 2018. godine se usavršavao na Institutu Vecchi-Tonelli (Corso di tecnica vocale e interpretazione) u Modeni (Italija) kao stipendista fonda Raina Kabaivanska i debitovao je u
Sofijska opera i balet (Sofija, Bugarska) u operama Turandot (Timur, decembar 2016. godine) i Norma (Oroveso, oktobar 2017. godine). Septembra 2017. godine je završio Master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović. U sezoni 2018/19. je dobio priliku da u Srpskom narodnom pozorištu debituje u operama La bohème (Colline, decembar 2018. godine) i Il trovatore (Ferrando, januar 2019. godine). Tokom 2019. godine je pohađao Akademiju za belkanto Rodolfo Celetti – fondacija Paolo Grassi (Martina Franka, Italija). Od marta 2019. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik na katedri za solo pevanje. Decembra 2019. godine je osvojio prvu nagradu i nagradu za najboljeg basa na takmičenju Nicolai Ghiaurov (Modena, Italija). Septembra 2020. godine je dobio počasnu diplomu Miroslav Čangalović za izuzetan doprionos operskoj umetnosti. U 2021. godini je osvojio laureat na takmičenju Gena Dimitpova (Pleven, Bugarska) i Lazar Jovanović (Beograd, Srbija). Početkom sezone 2021/2022. je debitovao u operi Aida (Il re, Ramfis) u Srpskom narodnom pozorištu. Učešćem u projektu Crossopera (koprodukcija između Srpskog narodnog pozorišta, Teatro
Comunale di Modena i Landesteater Linz) debitovao je u teatrima u Modeni (Italija) i Lincu (Austrija). Na 8. mećunarodnom takmičenju solo pevača Vera Kovač Vitkai osvojio je Grand prix. U januaru 2022. godine debituje u Madlenijanumu (Beograd) u operi Don Giovanni (Leporello). U junu iste godine u okviru projekta Buongiorno a casa Pavarotti debituje u operi L’elisir d’amore (Dulcamara).